Laber IT-interesse blant svenske studenter

Sverige har samme bekymring som Norge: Alt for få studenter velger IT-fag.

Norge opplever at stadig færre studenter velger IT. Tall fra Samordna Opptak (SO) viser 1981 IT-studieplasser i 2004. Tallene for 2005 og 2006 er henholdsvis 1594 og 1570 studieplasser.

For en måned meldte Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) at de legger ned studiesteder i Bergen og Stavanger.

    Les også:

Den samme tendensen gjør seg også gjeldende i Sverige.

Nye tall viser at mindre enn en prosent av studentene har søkt et IT-fag som første valg, skriver Idg.se.

Den svenske IT-bransjen frykter nå på lik linje med Norge et kompetanseunderskudd av IT-folk.

Tall fra Verket för högskoleservice, VHS, viser at av 28 000 som har søkt på utdanningsprogram til våren, er det bare 61 som har satt data som førstevalg.

Rekrutteringssjef Ulrika Wörding i Elan som er Manpowers del av IT-rekrutteringen, mener vi ennå ikke har sett den fulle effekten av nedgangen ennå.

En konsekvens kan være utflytting av jobber til lavkostland.

I Norge har det over flere år vært vanlig å sette ut IT-oppdrag til utlandet, men IT-selskaper begynner nå også å rekruttere utenlandsk arbeidskraft til Norge.

Schlumberger har allerede mellom 10 til 15 indere som jobber for norske kunder, og flere andre konsulentselskaper i Norge vurderer å gjøre det samme. I tillegg har den indiske IT-giganten Tata etablert seg i Norge.

Det har tidligere vært vanskelig for nyutdannede å få jobb, men også denne gruppen kan forvente raskere napp nå, og faktisk være vanskelig å få tak i, mener Wörding.

I Norge er konsulentselskapene allerede på frierferd mot IT-studentene på høsten for å sikre seg IT-hodene når de avslutter studiene ett år senere.

Til toppen