Labre utsikter for Windows-brett

Microsoft burde fokusert brettsatsingen på Windows 8, mener IDC-analytiker.

IDC mener Microsoft hadde vært tjent med å legge Windows RT til side og heller konsentrere seg om nettbrett basert på Windows 8.
IDC mener Microsoft hadde vært tjent med å legge Windows RT til side og heller konsentrere seg om nettbrett basert på Windows 8. (Bilde: All Over Press)

Microsoft burde fokusert brettsatsingen på Windows 8, mener IDC-analytiker.

Analyseselskapet IDC melder at de har revidert sine prognoser for det globale markedet for nettbrett i årene fram til 2017. Anslaget for antall solgte enheter i 2013 er økt fra 172 millioner enheter til 191 millioner. Bakgrunnen er at mindre brett, det vil si med skjermstørrelse opptil 8 tommer, har slått bedre an enn ventet.

Prognosen gjelder fullverdige nettbrett («tablet»), ikke lesebrett («eReader»). Lesebrett-kategorien har fått sin egen reviderte prognose (som gjengis nederst i denne artikkelen).

I 2017 ventes nettbrettmarkedet å vokse til over 350 millioner enheter.

– Annet hvert nettbrett som ble levert i siste kvartal hadde en skjerm mindre enn 8 tommer, sier analytiker Jitesh Ubrani.

To forhold spiller inn: pris og størrelse. 8 tommers brett er både billigere og hendigere for de fleste.

I 2012 ble det levert 122,7 millioner nettbrett verden over. 53,5 prosent av disse var Apple iPad. IDC-tallene viser at Apples dominans tok slutt i fjerde kvartal i fjor: Da falt markedsandelen under 50 prosent for første gang, til 43,6 prosent.

IDC tror det definitivt er slutt på Apples dominans i det globale nettbrettmarkedet. I 2013 vil andelen være 46 prosent, mot 49 prosent for Android. I årene fram til 2017 vil både Android og iOS miste markedsandeler til Windows, men Android vil beholde topplassen.

Nettbrett under Windows vil stå for den kraftigste veksten.

Brett under vanlig Windows – 7 eller 8 – vil nesten femdoble salget fra 5,3 millioner enheter til 26,1 millioner, mens Windows RT vil nesten tredoble fra 3,6 millioner til 9,5 millioner.

Poenget er at utgangspunktet er for lavt. For alle varianter av Windows-brett betyr det en markedsandel så vidt over 10 prosent i 2017.

– Microsoft har hittil ikke tjent på å tilby to ulike operativsystemer, Windows 8 og Windows RT, sier analytiker Tom Mainelli. – Forbrukerne tror ikke at Windows RT gir tilstrekkelig verdi for pengene. På lang sikt tror vi Microsoft og deres partnere ville vært bedre tjent med å satse på å forbedre Windows 8. Med et slikt fokus kunne de hatt muligheten til ytterligere å øke sin andel av nettbrettmarkedet.

Veksten i billige nettbrett gjør at IDC nok engang nedjusterer sin prognose for det globale lesebrettmarkedet.

I 2011 var lesebrettmarkedet på 26,4 millioner enheter. I fjor var det redusert til 18,2 millioner. IDC venter beskjeden vekst i 2013 og 2014. Fra og med 2015 ventes markedet å krympe.

Til toppen