BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lad opp mobilen langt raskere

Programvare kan gjøre oppladningen mye mer effektiv.

Qnovo har demonstrert opptil en dobling av ladehastigheten med en helt programvarebasert løsning, og enda høyere hastighet dersom den mobile enheten utstyres med en egen brikke fra selskapet.
Qnovo har demonstrert opptil en dobling av ladehastigheten med en helt programvarebasert løsning, og enda høyere hastighet dersom den mobile enheten utstyres med en egen brikke fra selskapet. Bilde: Qnovo YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. aug. 2014 - 13:36

Smartmobiler bruker langt mer strøm enn gårsdagens langt enklere mobiltelefoner. Langt mer funksjonalitet og større skjerm gjør at batteritiden til telefonene har blitt kraftig redusert fordi framskrittene innen batteriteknologi ikke skjer like raskt som behovet. Det samme gjelder selvfølgelig også for andre, mobile enheter. Vekt, størrelse og energitetthet er viktigste begrensningene.

Problemet med begrenset batterikapasitet ville dog ha vært mindre dersom det ikke hadde tatt så lang tid å lade opp batteriet på nytt. Men snart skal det komme en løsning som på et litt overraskende vis kan løse det sistnevnte problemet.

Det amerikanske selskapet Qnovo har utviklet programvare som gjør det mulig å øke ladehastigheten til litium-ion-batterier uten at det går utover levetiden og uten at det kreves ny maskinvare. Batterilevetiden er spesielt viktig for enheter hvor batteriet ikke enkelt kan skiftes ut.

Ifølge Qnovo lades batteriene i dagens mobile enheter opp ved å bruke en teknikk som kalles for CCCV (Constant-Current, Contant-Voltage). I praksis betyr det at batteriet lades opp med en konstant strømstyrke inntil en gitt maksimumspenning oppnås. Deretter skifter ladningen over til å vedlikeholde en konstant spenning på terminalene til batteriet inntil det er fulladet.

Batteriene lades gjerne opp med det som kalles for en C-rate, som er forholdet mellom strømstyrken under ladningen og kapasiteten til batteriet. En typisk C-rate for dagens enheter er 0,5 C, for eksempel 1000 mA/2000 mAh (strømstyrke/batterikapasitet).

En høyere C-rate, i alle fall hvis den overstige 0,7 C, vil ifølge Qnovo føre til betydelig skade på batteriet og redusert levetid i form av antallet ladesykluser. Men med Qnovos QNS-teknologi skal C-raten kunne økes til opptil 1,5 C uten at levetiden blir redusert. Dette betyr i teorien opptil tre ganger raskere oppladning av batteriet. Men videoen nedenfor viser at en dobling av ladehastigheten nok er nærmere sannheten i praksis, i alle fall når kun selskapets programvare benyttes. Hastighetsøkningen er heller ikke lineær under ladesyklusen.

Qnovos teknolog i sørger for at tilstanden til batteriet, inkludert temperatur, kontinuerlig overvåkes. Sammen med data om blant annet tidligere oppladninger på enheten, skal algoritmene i programvaren kunne avgjøre hvor høy strømstyrke som trygt kan hentes fra adapteren (det man ofte og feilaktig kaller for mobilladeren) til enhver tid. Dette betyr at batteriet hele tiden lades med den høyeste strømstyrken som anses trygg, mens CCCV-teknikken lader opp batteriet mer eller mindre i blinde.

En langt mer omfattende gjennomgang av Qnovos teknologi finnes her.

I videoen nedenfor demonstreres det hele med en standard LG Nexus 5-mobil hvor QNS-programvaren er installert.

Nå kunne man selvfølgelig ønske seg at QNS-teknologien ble gjort tilgjengelig som en app som alle kan kjøpe og installere, men dette vil ikke skje. Qnovo opplyser at det er sikkerhetsårsaker til dette.

I stedet vil selskapets løsninger tilbys direkte til mobilleverandørene, som kan velge å forhåndsinstallere dem. Løsningen er tilpasset både Android- og Windows-baserte enheter og skal tilbys som en ren programvareløsning eller som en enda mer effektiv og brikkebasert løsning.

Til MIT Technology Review forteller Qnovo-sjef Nadim Maluf at han regner med at de første smartmobilene med selskapets teknologi vil komme på markedet i 2015, men han forteller ingenting om hvilke selskaper Qnovo har vært i samtaler med eller har inngått kontrakt med.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.