BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lad opp PC-batteriet på ti minutter

Toshiba har kraftig forbedret selskapets kommende batteriteknologi.

Toshibas Super Charge ion battery
Toshibas Super Charge ion battery
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. okt. 2008 - 12:47

Dagens oppladbare batterier, de fleste litium-ion-baserte, har flere svakheter. Det har temmelig begrenset kapasitet, det tar lang tid å lade dem opp, og batteriene kan bare lades opp et begrenset antall ganger før ikke lenger er brukbare.

    Les også:

Toshiba har i mer enn et år jobbet med å forbedre en teknologi som skal redusere flere av disse svakhetene. Under Ceatec-messen i Japan i forrige uke demonstrerte Toshiba en bærbar PC utstyrt med en videreutviklet utgave selskapets «Super Charge ion battery» (SCiB), so, Toshiba avduket i desember i fjor.

Det videreutviklede batteriet skal kunne lades opp til 90 prosent av kapasiteten på 10 minutter. Det skal dessuten kunne lades opp hele 6000 ganger før kapasiteten blir vesentlig svekket.

Ifølge EE Times skal de forbedrete egenskapene skyldes at materialet i den negative elektroden nå er litiumtitanat (Li4Ti5012) i stedet for karbon.

Toshibas Super Charge ion battery
Toshibas Super Charge ion battery

Toshiba har også utviklet et SCiB-modul som består av opptil 30 SCiB-celler som er koblet i serie. Hver selle har en kapasitet på 4.2 ampere-timer med en spenning på 2,4 volt. Batterimodulen leverer dermed en spenning på inntil 72 volt.

Toshiba har allerede startet leveranser av batterimoduler til Dorel Industries, som integrerer disse med selskapets Schwinn Tailwind eBikes, en type tråsykler utstyrt med elektrisk motor. Disse syklene skal komme på markedet tidlig i 2009 og skal koste 3200 dollar.

Avhengig av lader, skal batteriene kunne lades på mellom 5 og 30 minutter. Batteriene skal ha kapasitet nok til turer på mellom 40 og 48 kilometer.

Schwinn Tailwind Electric Bicycle
Schwinn Tailwind Electric Bicycle
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.