KARRIERE

– Lær dere å programmere!

Appell til de unge fra Mark Zuckerberg og Bill Gates.

Mark og Bill stiller opp for budskapet til code.org.
Mark og Bill stiller opp for budskapet til code.org. Bilde: code.org

En ny ideell organisasjon i USA, Code.org, agiterer for at flere skal lære seg å programmere.

På sin forside – og på Youtube – har de lagt ut en video på ni og et halvt minutter, med tittelen What Most Schools Don’t Teach. Gjennomgangstemaet er: «Everybody in this country should learn how to program a computer».

IT-kjendiser som Mark Zuckerberg og Bill Gates stiller opp for å forklare at programmering ikke er spesielt vanskelig, og at det er et stort underskudd på programmerere. Kan du programmere, er du praktisk talt garantert jobb.

Gjennomgangsfiguren er ei jente som stiller spørsmål: Hvorfor lærer vi ikke dette på skolen? Hvorfor vil unge bli alt annet enn dataeksperter, når det er så stort behov for folk IT-kunnskaper?

Det er ikke bare IT-kjendiser som svarer. Musiker will.i.am (The Black Eyes Peas) undrer seg over hvordan all avhenger av teknologi og ingen kan skrive kode: «Fra åtte års alderen bør barn lære å skrive kode.»

NBA-stjerne Chris Bosh maner til å lære seg «framtidens språk».

Det dreier seg ikke bare om jobb og penger. Koding framstilles som en mulighet til å skape, til å lage kunst og til å uttrykke seg selv.

Jack Dorsey, mannen bak Twitter og gründer av Square, sammenlikner «stor programmering» med «stor kunst».

For Elena Silenok er koding et kreativt uttrykk.
For Elena Silenok er koding et kreativt uttrykk. Bilde: code.org

Elena Silenok, gründer i motestedet ClothiaClothia: «Etter hvert skjønner du at å skrive kode er bare en annen måte å uttrykke deg kreativt.»

Teknisk kunster Bronwen Grimes beskriver jobben sin i svært poetiske vendinger. Hun forteller blant annet: «For meg er et ferdig program som en struktur full av lys. Når du har laget et fint program, får du en fantastisk følelse.»

Gjennomgangsfiguren i programmeringens lyse verden, slik teknisk kunstner Bronwen Grimes beskriver.
Gjennomgangsfiguren i programmeringens lyse verden, slik teknisk kunstner Bronwen Grimes beskriver.

Gabe Newell, gründer i spillutvikleren Valve Software – et selskap som skryter av å være «boss-free» – framhever det kollektive ved programmeringskunsten: «Magien kommer ikke når du jobber i enerom. Den skjer plutselig når alle står overfor den samme siden og samarbeider om å få koden til å lystre.»

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.