Lærer norsk til indiske SAP-eksperter

Lærer norsk til indiske SAP-eksperter

SAP-huset Zalaris henter IT-eksperter fra India og gir dem norsk-opplæring her i landet.

Zalaris ble etablert i 2000 med leveranse av personal- og lønnstjenester i det nordiske markedet. De benytter web-baserte løsninger fra SAP.

I løpet av tre år har selskapet firedoblet seg i budsjett, og Zalaris har i dag 167 ansatte med hovedkontor i Norge, i tillegg til Sverige, Finland og Danmark, India og Latvia. Selv om Posten i sin tid droppet Zalaris fordi det angivelig var for lite til å kunne håndtere 20.000 brukere, vant konsulenthuset kontrakten med Nordea i fjor med 35.000 ansatte.

Månedlig er Zalaris ansvarlig for lønnsutbetalinger til 70.000 ansatte.

Men i et marked som over mange år har vært underernært på SAP-kompetanse, må Zalaris gå til utlandet for å finne arbeidskraft for å kunne dekke den voksende etterspørselen.

Gjennom Ion Softnet jobber tre IT-eksperter fra India for Zalaris avdelingskontor i Lødingen. Her blir alle lønnspapirer registrert, og avdelingen har i alt 40 ansatte. I disse dager oppholder den indiske IT-konsulenten Shweta Sharma seg i Lødingen, for å bli bedre kjent med sin arbeidsplass som hun normalt jobber mot fra India.

Sharma jobber som SAP-konsulent for Zalaris i India, og er på et toukers besøk i Norge. Hun har en solid utdannelse fra India med en mastergrad innen IT.

I Lødingen har hun fått prøve seg på å kjøre snøscooter og gått på ski i to dager. Og selv om Sharma synes det er kaldt i Norge, er det så avgjort både eksotisk og spennende.

I august er Sharma og hennes to andre kolleger i India blitt forespeilet et tre måneders langt norskkurs i Norge for å lære de mest vanlige uttrykk som inderne kan regne med å møte i sin arbeidshverdag.

For selv om SAP-språket er på engelsk, er Zalaris opptatt av at inderne skal forstå den norske tankegangen, kulturen og den vestlige forretningsstilen.

– Vi er svært godt fornøyd med den hjelpen vi får fra India, forteller prosjektleder Thomas Andresen i Zalaris til digi.no.

Foreløpig har Sharma gjort ganske enkle prosesser og vært ansvarlig for å registrere overtidsutbetalinger ut fra en gitt tallkode. Dette har ikke krevd noe særlig språkkunnskaper, men Sharmas solide IT-bakgrunn, ser Andresen for seg at hun kan bli en verdifull SAP-konsulent mot norske kunder.

Også kollegaen Amrinder Singh har vært på Norgestur og opplevd den norske kulturen, med blant annet fiske.

Zalaris vil i tillegg benytte seg av såkalt nearshoring i Latvia, og har etablert en egen avdeling der.

Andresen anslår at Zalaris ved å bruke arbeidskraft fra India bare betaler en tredel av det de ville ha måtte ut med for tilsvarende arbeidskraft i Norge.

Zalaris hadde en omsetning i fjor på 80 millioner kroner, men har allerede 120 millioner kroner i ordre bare i år. Resultatet for 2006 ligger an til tre millioner kroner.

Til toppen