Lærer om dagen - aksjespekulant om kvelden

Lærer Odd Holst fra Stavanger handler i aksjer notert på Nasdaq når han kommer hjem fra skolen. - Jeg elsker konkurranser og ser på dette som et stort spill, sier han til digitoday.no

Lærer Odd Holst fra Stavanger handler i aksjer notert på Nasdaq når han kommer hjem fra skolen. - Jeg elsker konkurranser og ser på dette som et stort spill, sier han til digitoday.no

Det var i slutten av 1998 at stavangermannen Odd Holst (45), lærer i den videregående skolen, bestemte seg for å lære mer om aksjemarkedet.

Han hadde aldri eid aksjer tidligere, men fikk sansen for trading via praterom på Internett:

- Jeg elsker konkurranser, og jeg ser på daytrading nettopp som en konkurranse, sier Odd Holst. - Jeg hadde aldri handlet aksjer før jeg kom over spillet "The Ultimate Game" på en web-side, men dette vekket min interesse for daytrading. Det er umulig med daytrading på Oslo Børs, derfor måtte det bli USA, sier han til digitoday.no.

I motsetning til mange andre, bestemte han seg for å lese bøker for å lære før han begynte å trade aksjer.

- Jeg bestilte umiddelbart fire tradingbøker fra Amazon.com. I de neste syv månedene pløyet jeg gjennom mer enn 13 bøker før jeg gjorde min første handel. Dette burde alle gjøre, men svært mange hopper over læringsprosessen og begynner å trade aksjer før de egentlig vet hva de driver med. Statistikken viser at nesten 90 prosent faller fra underveis. Jeg ville ikke bli en av disse som ble vippet av pinnen, selv om jeg var fullt klar over at jeg kom til å tape penger til å begynne med.

Holst startet med 25.000 dollar på depotkonto hos megleren, men disse pengene forsvant i løpet av et halvt år.

- Jeg handler bare online, men jeg oppdaget raskt at kurtasjen (red.anm: gebyret til megleren) var det som knekket meg. Jeg tapte 15.000 dollar bare i kurtasje i løpet av et halvt år. Jeg gjør omtrent 60 transaksjoner hver dag og med en kurtasje på 40 dollar for å kjøpe og selge ble dette svært dyrt. Først da jeg byttet nettmegler i juni 2000, begynte jeg å redusere tapene. Nå tjener jeg penger.

Holst bruker en nettmegler som tilbyr direkte tilgang til børsen.
Les mer om dette her: Bli din egen megler

- I dette gamet nytter det ikke å bruke en standard webbasert nettmegler. Daytrading krever at du har rask og stabil tilgang til børsene, derfor er heller ikke dette mulig på Oslo Børs.


Holst konsentrerer seg bare om aksjer som er notert på Nasdaq. Blant disse selskapene har han konsentrert seg om en aksje: JDS Uniphase ( tickerkode JDSU) .

- Dette er en volatil aksje, men jeg har etter hvert lært meg aksjen å kjenne på erfaring. En av feilene jeg gjorde til å begynne med var å trade i volatile aksjer som Yahoo! og Amazon.com. Det var et feilgrep, i begynnelsen gjelder det å finne aksjer som beveger seg forholdsvis lite. Du må uansett regne med å tape penger i begynnelsen, derfor er aksjer med liten intradag (kursbevegelse mellom åpning og stengning i løpet av en handelsdag) kursbevegelse å foretrekke, sier Holst.


Til toppen