UTVIKLING

Lag apper med en Chromebook

Nytt verktøy reduserer behovet for pc.

Chrome Dev Editor åpner gjør det mulig å lage Chrome-applikasjoner uten noen annen enhet enn en Chromebook.
Chrome Dev Editor åpner gjør det mulig å lage Chrome-applikasjoner uten noen annen enhet enn en Chromebook. Bilde: François Beaufort
2. juli 2014 - 13:24

Da Google begynte å snakke om operativsystemet Chrome OS i 2009, og at det bare ville kunne kjøre webapplikasjoner, var det mange som rynket på nesen. Webapplikasjoner kan vel ikke dekke alle behov, selv til brukere med relativt enkle behov. Men siden den tid har det skjedd mye. Webteknologien har tatt mange skritt framover, Chrome og Chrome OS har fått offisiell støtte for noen egenutviklede teknologier (blant annet Native Client) som gir mer direkte tilgang til maskinvare enn det som i dag er mulig med de åpne webstandardene, og dessuten har smartmobiler og nettbrett demonstrert at mange ikke har behov for en fullverdig pc for å utføre mange vanlige oppgaver.

Det er fortsatt mange typer oppgaver som vanligvis krever en virkelig pc. Applikasjonsutvikling er blant disse.

Men også dette er i ferd med å endre seg, i alle fall dersom man bare ønsker å lage applikasjoner til Chrome eller Chrome OS, men også apper til i alle fall Android, men etter hvert også iOS.

Under et foredrag i forbindelse Google I/O i forrige uke presenterte Google-ansatte et nytt verktøy som kalles for Chrome Dev Editor (CDE). Det er Chrome-evangelisten François Beaufort som nå trekker dette litt mer fram i lyset.

CDE kan installeres fra Chrome Web Store på under et minutt og er da klar til bruk, inkludert integrasjon med Git og en funksjon for publisering av apper til nettopp Chrome Web Store. Men det er også mulig å bruke verktøyet til å lage hybride applikasjoner, som kan kjøres på Android, ved hjelp av CDE. Denne løsningen er delvis basert på Apache Cordova, en tilnærming også Microsoft nylig kunngjorde framtidig støtte for i Visual Studio.

Chrome Dev Editor installeres i Chrome eller Chrome OS og kan brukes til å lage en rekke ulike applikasjonstyper basert på blant annet webstandarder og eventuelt Dart. <i>Bilde: digi.no</i>
Chrome Dev Editor installeres i Chrome eller Chrome OS og kan brukes til å lage en rekke ulike applikasjonstyper basert på blant annet webstandarder og eventuelt Dart. Bilde: digi.no

CDE er laget med programmeringsspråket Dart og Polymer-rammeverket. Foreløpig er verktøyet på et tidlig teststadium. Det fungerer, men som man kan se av videoen nedenfor, er ikke stabiliteten alltid like god.

For å overføre apper man lager i CDE til mobile enheter må man først installere Chrome App Developer Tool for Mobile på enheten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.