Lag avanserte nett-tjenester - på nettet

Flere nye nettsteder deg utvikle dine egne nettjenester. Bak en av dem står Netscape-gründeren Mark Andreessen.

Lag avanserte nett-tjenester - på nettet

Flere nye nettsteder deg utvikle dine egne nettjenester. Bak en av dem står Netscape-gründeren Mark Andreessen.

Det er ikke alle som kan programmere og for de som ikke er flasket opp med PC på gutterommet eller som har en utdannelse der programmering var endel av pensum kan det fortone seg som uoverkommerlig å lage sin egen nyttig programvareløsning.

Mange ikke-programmerere har funnet stor glede i to programmer fra Microsofts utbredte Office-pakke. Med regnearket Excel og databaseprogrammet Access har mange uten avanserte programmeringskunnskaper klart å lage nyttige løsninger for seg selv og ofte også kollegaer.

For IT-administratorer kan slike hjemmesnekrede løsninger ofte fortone seg som et administrativt helvete etterhvert som det blir mange ulike slike løsninger, men for de som har laget dem er det ofte en redning å få løst sitt eget lille problem på en rask og enkel måte.

Etterhvert som at stadig mer av arbeide utføres i samspil med andre og man gjerne vil ha tilgang på løsningene også når man ikke sitter forran sin egen PC på kontoret, blir det mer og mer fristende for mange å flytte løsningene over på nettet. Det er mange verktøy på markedet for slikt, som for eksempel Microsofts Frontpage og programmet Dreamweaver, men de har ikke nådd opp til enkelheten som mange følte med de gamle verktøyene som kjørte på en enkelt løsning.

Nå begynner det imidlertid å løsne litt for de som ønsker å lage enkle egne nettbaserte løsninger. Markedet for det som på engelsk går under forkortelsen DIY, Do-It-Yourself, eller gjør-det-selv på norsk, begynner å få et utbredt utvalg.

En av de som sitter i førersetet for denne utviklingen er ingen ringere enn Netscape-gründeren Marc Andreessen. Med sitt selskap Ning satser han på å utvikle en plattform som skal gjøre hvem som helst i stand til å utvikle sine egne små nettbaserte løsninger. Ning fokuserer først og fremst på privatpersoner.

Løsningen driftes av Ning og tjenesten lar brukerne utvikle egne applikasjoner ved å kopiere en mal fra en stor samling hos Ning og så kan brukeren selv tilpasse den til sitt behov. Eksempler kan være nettsteder for å dele tips om gode restauranter, sider hvor brukere kan laste opp musikk lisensiert under den relativt frie Creative Commons lisensen og lignende.

Siden oppstart i fjor har Ning lagt ut flere tusen gjør-det-selv applikasjoner utviklet av tjenestens brukere.

Disse enkle gjør-det-selv utviklingstjenestene er foreløpig i sin spede barndom og er heller neppe noen trussel for den profesjonelle utvikler i hverken nær eller fjern fremtid, men det er mange som kan trenge å raskt få på plass en virkende applikasjon. Blant dem er det nok mange driftsadministratorere rundt om i landets IT-avdelinger som ikke har programmeringsbakgrunn, men som raskt kan tilegne seg nødvendig kunnskap.

Her er lenker til noen av gjør-det-selv utviklingstjenestene:
Marc Andreessens Ning
Zoho Creator
Wikiorienterte Jotspot
Bedriftsorienterte Coghead

Kom gjerne med kommentarer om erfaringene med disse eller med tips om andre tilsvarende tjenester i forumet nedenfor.

Til toppen