Lag Flash-programmer med nettleseren

Nå er det blitt enklere å komme i gang for alle som ønsker å lage enkle Flash-baserte småprogrammer.

Lag Flash-programmer med nettleseren

Nå er det blitt enklere å komme i gang for alle som ønsker å lage enkle Flash-baserte småprogrammer.

Stadig mer innhold på weben er brukergenerert - Wikipedia, Panoramio og Youtube er et eksempel på dette. Men enkelte typer innhold er mer krevende å skape enn andre. Et eksempel på dette programvarelignende innhold, gjerne med minst et snev av interaktivitet.

Denne uken åpne Sprout en offentlig betaversjon av Sprout Builder, en webapplikasjon som skal gjøre det raskt og enkelt for alle med en nettleser å lage "levende innhold". Sprout nevner slikt som widget, sammensatte tjenester (mashups), mini-nettsteder, meningsmålinger og andre former for interaktivt og distribuert webinnhold.

Det finnes allerede verktøy for som gjør det enkelt å lage det meste av dette. Det spesielle med Sprout Builder er at det man lager ender opp som Flash-baserte applikasjoner, eller sprouts, som Sprout kaller dem.

Brukergrensesnittet i Sprout Builder kan minne mye om det man finner i visuelle utviklingsmiljøer som Visual Studio, men det hele er basert på at brukeren drar og slipper elementer med musen. Dette kan være video, lyd, bilder, tekst, former og interaktive tjenester fra ulike leverandører.

Tjenesten tilbyr et utvalg maler man kan ta utgangspunkt i. Undertegnede prøvde å lage en enkel videoavspiller. Resultatet etter et par minutters arbeid, kan sees nedenfor. Å lage noe fint eller nyttig, tar nok noe lenger tid. I alle fall i begynnelsen.

Når Flash-programmet er ferdiglaget, kan man lagre og publisere det. Da får man oppgitt en HTML-tagg som kan limes inn på enhver webside, inkludert sosiale tjenester som Facebook og MySpace. Selve programmet lastes fra Sprouts server.

Så snart man har offentliggjort sprouten, kan man følge med på sin Sprout-side hvor mange ganger den er blitt lastet ned og vist, men også detaljer om hvor hvilke deler av innholdet programmet tilbyr som er blitt tatt i bruk.

Bruk av Sprout Builder krever nødvendigvis registrering, men først i det man skal lagre Flash-applikasjonen. Tjenesten er altså lett tilgjengelig for testing.

Til toppen