BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lag nettleserens brukergrensesnitt selv

Mozilla går nye veier med Chromeless.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. okt. 2010 - 11:00

Mozilla har lenge tillatt brukerne av blant annet Firefox å gjøre ganske store tilpasninger i brukergrensesnittet til nettleseren, blant annet gjennom en mengde nettleserutvidelser. Men de aller fleste vil være avhengige av arbeid gjort av andre, siden det å gjøre slike endringer med teknologier som XUL og XPCOM, som anses for å være relativt krevende.

Mozilla mener at dette skaper en barriere som kanskje ønsker å gjøre helt egne tilpasninger i nettleseren, men som synes at dagens løsning er for vanskelig. Den kommende JetPack-plattformen for utvidelser i Firefox skal gjøre det enklere å lage utvidelser til Firefox. JetPack-baserte utvidelser kan nemlig lages med standard webteknologier som HTML, JavaScript og CSS.

Men Mozilla ser ikke ut til å ville stoppe der. Mozilla Labs kunngjorde i forrige uke et initiativ som kalles Chromeless.

«Chrome» er et uttrykk som ofte brukes om de synlige delene av et grafisk brukergrensesnitt. Chromeless er ment å være en nettleser som i utgangspunktet leveres uten slike synlige komponenter. I stedet vil brukeren kunne lage sitt eget brukergrensesnitt ved hjelp av HTML, JavaScript og CSS. Dermed får brukeren full frihet til å velge hvordan brukergrensesnittet til nettleseren skal se ut, hvilken funksjonalitet det skal ha og hvilke tjenester det eventuelt skal integreres med.

Chromeless-eksempel hvor hver fane vises som et miniatyrbilde av innholdet
Chromeless-eksempel hvor hver fane vises som et miniatyrbilde av innholdet Bilde: Mozilla Labs

Chromeless er foreløpig på et svært tidlig stadium, en prealfa prototyp, som er i stand til å laste en HTML-side og gjengi et brukergrensesnitt. I løpet av noen måneder vil prosjektet legge til spesifikke programmeringsgrensesnitt for gjøre programvaren mer egnet som nettleser. Dessuten skal det undersøkes hvordan man kan integrere sikkerhetsfunksjonalitet som sørger for at webinnholdet holdes i en sandkasse med minimale privilegier.

Når dette er på plass, skal det lages et sett med utvikleverktøy (SDK) som skal gjøre det enkelt å bygge om nettleseren.

Den nåværende implementeringen er tilgjengelig her. Det fungerer kun i Mac OS X og Linux og krever at Firefox 3.6.x er installert.

Også Google Chrome og kommende Opera 11 tillater brukerne å gjøre endringer i brukergrensesnittet ved hjelp av HTML, JavaScript og CSS.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.