Lagde Stockholm i 3D med missilteknikk

Svenske aktører har brukt spill- og missilteknikker for å modellere store deler av Sveriges hovedstad.

Tre Kronor - slottet i Stockholm
Tre Kronor - slottet i Stockholm

Svenske aktører har brukt spill- og missilteknikker for å modellere store deler av Sveriges hovedstad.

Både Google Earth og Microsofts Live Maps kan vise deler av verden i 3D, men ingen av dem har gått like langt som 3D-tjenesten som nå er tilgjengelig via svenske Hitta.se. Denne tjenesten, som riktignok fokuserer kun på Sverige, viser store deler av Stockholm gjengitt i 3D.

Mens blant annet Google med ulike tetthet tilbyr 3D-modeller av enkeltbygninger, viser Hitta.se ikke bare alle bygningene i 3D, men også slik som trær, broer, ramper og andre konstruksjoner og landemerker.

Bak teknikken som benyttes, står Saab-eide C3 Technologies og Agency9. Begge er svenske selskaper.

Ifølge Teknik.se utvikler C3 til daglig målsøkningsteknikk for missiler, mens Agency9 har utviklet en renderingmotor for webbaserte spill.

Tjenesten fra Hitta.se bygger ifølge Teknik.se på høyoppløste flyfoto tatt med nøye kalibrerte kameraer. 3D-modellen av Stockholm, som dekker et område tilsvarende 200 kvadratkilometer, er basert på 60.000 bilder tatt fra 600 meters høyde.

Etter tre dager med fotografering, skal det bare ha tatt noen få dager før 3D-modellen stod klar.

Prosessen, som er fullautomatisert og optimalisert for å kjøre på ganske begrenset maskinvare, går ut på at lengdegraden og breddegraden for hver piksel bestemmes. Deretter beregnes en høydeverdi for hver piksel.

Terrengmodellen bygges opp gjennom et optimert valg av piksler fra omkringliggende bilder. Den ferdige 3D-modellen lagres som en database.

For å se 3D-modellen i nettleseren, må brukerne ha en Java-plugin installert på PC-en.

Til toppen