PERSONLIGTEKNOLOGI

Lager Android på USB-pinne

Få en smak av det mobile operativsystemet på egen PC.

LiveAndroid er foreløpig bare et «leketøy», sier utviklerne.
LiveAndroid er foreløpig bare et «leketøy», sier utviklerne.

Androidplattformen er basert på Linux-kjernen og utvikles i fellesskap som et åpen kildekodeprosjekt, med bidrag fra blant annet Google. Enhver kan videreutvikle programvaren og dra prosjektet i andre retninger.

Koden er i utgangspunktet et operativsystem for mobiltelefoner, men det er ingenting i veien for å bruke Android også på andre enheter, inkludert vanlige PC-er.

LiveAndroid er et slikt prosjekt. De tar sikte på å tilby operativsystemet som en såkalt LiveDistro for datamaskiner basert på x86-arkitektur, altså vanlige PC-er.

En LiveDistro har den fordelen at operativsystemet ikke installeres. I stedet startes OSet opp direkte fra et lagringsmedium, som regel en CD eller minnepinne.

Dermed er det også lett å prøve ut programvaren. Alt du trenger å gjøre er å restarte maskinen. (Husk dessuten å stille inn maskinen til å boote riktig lagringsmedium, gjøres i BIOS.)

LiveAndroid-prosjektet kom denne uken med sin andre alfautgave av løsningen. Med versjon 0.2 innføres for første gang støtte for muspeker, tastatur og kablet nettilgang via Ethernet.

- Vi ønsker å gi deg en smak av Googletelefonen på din egen PC. Målet er å gjøre LiveAndroid til et skikkelig operativsystem, men foreløpig er dette bare et leketøy, opplyser utviklerne på prosjektsiden.

Slik skal det se ut ifølge utviklerne:

Koden kan prøves ut ved å laste ned et ISO-image og brenne dette ut på en CD eller DVD. Filen er tilgjengelig fra prosjekts nettsider og er i skrivende stund på vel 175 megabytes.

Ifølge utviklernes nettsider skal det også være mulig å kjøre denne versjonen rett fra en USB-minnepinne. Eller du kan prøve imagefilen under virtualiseringsprogramvare som VirtualBox eller Microsofts Virtual PC.

- Det er ennå ikke mulig å installere applikasjoner under LiveAndroid, men slik støtte skal vi legge inn snart, skriver utviklerne på prosjektets Twitterprofil.

Systemet baserer seg på Android versjon 1.5, også kjent under kodenavnet «Cupcake», og benytter en Apache 2.0-lisens.

For ordens skyld må undertegnede innrømme at han aldri fikk til å starte LiveAndroid fra en brent DVD-plate tidligere i dag. Det hele så svært lovende ut helt til oppstarten frøs ved følgende skjermbilde:

Close, but no sigar. Det ville seg ikke på min PC. Om dette skyldes manglende teknisk ekspertise eller at programvaren er i alfaversjon vites ikke. Andre rapporterer at det skal virke.
Close, but no sigar. Det ville seg ikke på min PC. Om dette skyldes manglende teknisk ekspertise eller at programvaren er i alfaversjon vites ikke. Andre rapporterer at det skal virke.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.