JUSS OG SAMFUNN

Lager «apps» for å gjenkjenne pøbler

London-politiet får hjelp til nye løsninger for overvåkningsopptak.

Dette er et av bildene som London-politiet har lagt ut på Flickr i håp om at noen skal kjenne igjen bråkmakere. En egen utviklergruppe arbeider for å effektivisere arbeidet med å identifisere dem som overvåkningskamereaer har fanget opp under opptøyene og plyndringen.
Dette er et av bildene som London-politiet har lagt ut på Flickr i håp om at noen skal kjenne igjen bråkmakere. En egen utviklergruppe arbeider for å effektivisere arbeidet med å identifisere dem som overvåkningskamereaer har fanget opp under opptøyene og plyndringen.
10. aug. 2011 - 11:49

Rapporter i britiske medier tyder på at opptøyene i London i andre byer de siste nettene delvis er organisert ved hjelp av Blackberry Messenger (BBM), en meldingstjeneste som utelukkende er tilgjengelig for brukere av RIMs smartmobil Blackberry.

Blackberry er vanligvis noe man ikke forbinder med tenåringer.

En undersøkelse offentliggjort av det britiske teletilsynet Ofcom i forrige uke tyder på smartmobilvalgene i Storbritannia avviker fra det i USA og Norden. I BBCs referat fra Ofcom-rapporten – med flere detaljer enn Ofcoms pressemelding – heter det:

Selv om Apples iPhone foretrekkes av 32 prosent av de voksne, er den mindre populær blant tenåringer enn Blackberry, som ble oppgitt som førstevalg av 37 prosent av ungdommen.

En hypotese om at bruken av Blackberry til å organisere opptøyene er et tydelig tegn på mafiamedvirkning, er følgelig svekket.

BBM har den fordelen for brukerne at meldingene er krypterte, med de problemene det medfører for etterforskerne som skal avsløre hvem som står bak opptøyene. RIM har twitret at de akter å bistå myndighetene med all mulig hjelp. Problemet for myndighetene er at personvernlovgivningen krever at de mistenkte må identifiseres før politiet kan få utlevert trafikkdata og andre spor, skriver BBC.

RIMs Blackberry blog ble i går angrepet av hackergruppen Team Poison som la igjen en advarsel og en trussel.

Team Poison advarer RIM mot å overgi trafikk- og brukerdata til politiet, og truer med å overgi persondata om RIM-ansatte til de som deltar i opptøyene.

– Vil dere virkelig ha en mengde sinte ungdommer utenfor hjemmene til deres ansatte? spør Team Poison.

For ordens skyld legger hackergruppen til at de er mot angrep mot uskyldige og mot plyndringen av små forretninger – underforstått er kanskje angrepene mot utsalgene til Sony og Apple i orden – men at de støtter bråkmakere som angriper politiet og regjeringen («we are all for the rioters that are engaging in attacks on the police and government»).

London-politiet har hittil gitt to hint om hvordan de akter å bruke nettet i kampen for å gjenopprette ro og orden.

De har varslet at de vil samle opp og bruke alt materiale som bråkmakere har lagt ut på Twitter, og de truer med å arrestere alle som direkte eller indirekte innrømmer på Twitter at de deltar i eller oppfordrer til å delta i opptøyer.

Det andre initiativet er mer kreativt. Som ledd i «Operation Withern» for å identifisere bråkmakere, har London-politiet opprettet en side på Flickr der de legger ut nærbilder fra overvåkningskameraer og ber alle som kjenner igjen noen melde tilbake.

På Google Groups er det opprettet en gruppe kalt London Riots Facial Recognition. Den omfatter utviklere som skal prøve å finne fram til nye metoder for å avsløre bråkmakere som er fanget opp av overvåkningskameraer.

For vanlige folk i de opptøyrammede bydelene er det om å gjøre å få ryddet unna så fort som mulig.

De tyr til Twitter. Ifølge Financial Times er «riotcleanup» blitt et av de mest diskuterte emnene på Twitter globalt. En egen Twitter-konto for de som vil være med og rydde, @riotcleanup. Kontoen følges av 60 000.

Her heter det:

Denne bevegelsen ledes lokalt og omfatter alle raser, alle aldre, alle kjønn og alle trosretninger, og den er partipolitisk uavhengig. Tro ikke noe annet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.