Lager felles app-plattform for smart-tv

Tv-produsenter inviterer konkurrenter til et felles økosystem for applikasjoner.

Lager felles app-plattform for smart-tv
Alliansen kan bidra til større utvalgt av applikasjoner på tv-er fra en rekke produsenter. Bilde: TP Vision

De fleste moderne tv-er er utstyrt med funksjonalitet for medieavspilling og kjøring av tilpassede applikasjoner. Dette kalles ofte for Smart TV. Hver av de ulike aktørene har sitt eget system, som ikke er kompatibelt med konkurrentens. Applikasjoner kan dermed bare installeres på tv-er fra én produsent, noe som er til en viss fordel for de store leverandørene, men ikke for de små. De selger rett og slett for få tv-er til at å vekke interessen hos uavhengige applikasjonsutviklere.

Men dette kan nå endre seg. I går ble Smart TV Alliance offisielt opprettet av LG Electronics og TP Vision. Sistnevnte overtok tidligere i år produksjonen og markedsføringen av Phillips-tver. I tillegg ser det ut til at Sharp og flere andre japanske tv-produsenter er i ferd med å melde seg inn.

Alliansen skal samarbeide om et ikke-proprietært økosystem for applikasjonsutviklere for å skape attraktive og plattformuavhengige tjenester. Det vil ikke erstatte de enkelte smart-tv-plattformene, men bidra til at de samme applikasjonene enklere kan kjøres på tvers av plattformene.

– Fram til nå har Smart TV-industrien vært et veldig vanskelig marked for både tv-produsenter og applikasjonsutviklere fordi tv-er fra ulike merker bruker forskjellige plattformer og teknologier, sier Bong-seok Kwon i LG Electronics, i en pressemelding. Han er også president i Smart TV Alliance.

– Smart TV Alliance skapet et større spillerom som oppfordrer utviklere til å skape flere og bedre tv-applikasjoner, samtidig som det gir tv-produsenter og forbrukere den rikeste kilden med film- og musikktjenester, spill, sosiale nettverk og annetm sier han i en pressemelding.

Alain Perrot, styremedlem i alliansen på vegne av TP Vision, mener at samarbeidet vil redusere tiden det tar å utvikle applikasjoner, samt reduserte kostnader for alle.

– I stedet for å bruke verdifull tid på å portere og teste på ulike plattformer, kan utviklerne konsentrere kreativiteten sin full og helt til å realisere applikasjoner som forbrukere vil glede seg over. Nå kan vi virkelig gjøre det interessant og morsom for alle, sier Perrot.

Gjennom et eget konsortium skal medlemmene bidra til å spesifisere tekniske spesifikasjoner som vil gjøre det mulig for applikasjonsutviklere å kjøre mange ulike tv-er, selv om disse er basert på forskjellige plattformer.

Allerede nå har alliansen gjort tilgjengelig en første versjon av SDK-et (Software Developer Kit) som kan lastes ned gratis og brukes til å lage applikasjoner til økosystemet. SDK-et er basert på åpne webteknologier som HTML5. SDK-et er tilgjengelig for Windows, Mac og Linux.

Innen utgangen av året skal en utvidet versjon av SDK-et, som får versjonsnummeret 2.0, gjøres tilgjengelig. Det er dette som skal støttes av tv-apparater som kommer i 2013.

    Les også:

Les mer om: