Lager felles mobil lommebok

Telenor, Netcom og Tele2 vil samarbeide.

Lager felles mobil lommebok
Bilde: Per Ervland

De tre største teleoperatørene i Norge går sammen om et nytt felles selskap. Hensikten er å tilby en løsning for betaling via mobiltelefonen.

Det er Telenor, Netcom (TeliaSonera) og Tele2 som onsdag kunngjorde ambisjonene.

Tjenesten vil være operatøruavhengig. Mobilkunder skal ikke merke forskjell hvis de bytter leverandør. Løsningen skal også tilrettelegges for bedriftsabonnement og kontaktkort.

Det nye selskapet er ennå ikke etablert. Navnet er heller ikke kjent. Men ambisjonen er at norske mobilbrukere skal kunne ta i bruk den nye tjenesten i løpet av første halvår 2013.

I Sverige har akkurat de samme selskapene, i tillegg til operatøren 3, allerede innført en mobil lommebok-tjeneste kalt WyWallet.

Anders Bigseth er pressekontakt i TeliaSonera Norge.
Anders Bigseth er pressekontakt i TeliaSonera Norge.

- Selskapet som nå dannes i Norge er basert på erfaringer fra Sverige, bekrefter pressekontakt Anders Bigseth i TeliaSonera Norge til digi.no.

Han vil likevel ikke si noe om den underliggende teknologien eller tjenesten blir lik. Det er altfor tidlig å si noe om.

I Sverige kan WyWallet brukes til å overføre penger til direkte til alle innhavere av en WyWallet-konto. Det eneste som må oppgis er mottakerens mobiltelefonnummer. Dette skal koste 1 krone mellom slike kontoer, eller 3 kroner i transaksjonsgebyr dersom man velger å overføre penger til en bankkonto. Det første året og inntil juni neste år skal begge deler være gratis som et introduksjonstilbud.

WyWallet i Sverige skal begynne å støtte NFC (near field communication) for trådløs betaling i butikk i løpet av 2013.

Videre kan WyWallet bruker til alle former for netthandel. Både fra mobilen, nettbrett eller en pc. Denne tjenesten er og skal forbli fri for gebyr. I første omgang er WyWallet tilgjengelig som en app til iPhone og Android, samt via Java. Det siste innebærer at løsningen også kan brukes med «enklere» mobiltelefoner. En Windows Phone-utgave er også på trappene.

Hvorfor finne opp hjulet på nytt? Hvilken teknologisk løsning ser mobilkameratene for seg her i Norge?

- Det er altfor tidlig å si noe om. Det er bare den formelle delen av samarbeidet som er kunngjort i dag. Selv om man har gjort seg opp noen prinsipielle tanker om forretningsvirksomhet og ambisjoenr er det for tidlig å si noe om de tekniske løsningene. Det vil komme mer informasjon om dette senere, sier TeliaSoneras Anders Bigseth til digi.no.

Selv om tjenesten skal lanseres allerede i løpet av første halvår neste år, er det altså svært mye som ennå ikke er plass.

- Blant annet navnet, sier pressekontakten.

Felles front

Grunnen til at de konkurrerende mobiloperatørene går sammen om en slik felles løsning virker åpenbar. Trolig er det bare ved å forene kreftene at de kan skaffe seg et skikkelig fotfeste i et kommende og svært attraktivt marked, der både banknæringen og flere internasjonale IT-giganter truer. Deriblant Paypal og Google.

Det viktige poenget er likevel å få brukerstedene, butikker, restauranter, kiosker, kollektivtilbud og så videre med på laget.

- Grunnen er at kundene våre etterspør sikre og enkle betalingsløsninger. Samarbeidet vårt i Sverige fungerer godt og det er ingen grunn til at det ikke skal fungere tilsvarende godt i Norge, sier Bigseth.

- At bransjen samarbeider om mobil lommebok er fordelaktig for kundene, sier Telenor-direktør Berit Svendsen.
- At bransjen samarbeider om mobil lommebok er fordelaktig for kundene, sier Telenor-direktør Berit Svendsen. Bilde: Marius Jørgenrud

«Klargjort for fremtiden»

- Målet er å skape en nasjonal standard for mobil betaling som også er klargjort for fremtidig betalingsteknologi, sier Netcom-direktør August Baumann i en pressemelding.

Tele2-direktør Arild Hustad følger opp:

- Det er viktig for oss og vår industri at vi utvikler en felles plattform og et felles selskap for mobil betaling, slik at kundene våre slipper å forholde seg til uttalige tekstmeldinger og koder for enkle betalinger, sier Hustad.

Berit Svendsen som er administrerende direktør i Telenor Norge uttaler:

- Norge er et land med svært avansert bruk av telekommunikasjon, og at bransjen nå samarbeider om å lage betalingsløsninger uavhengig av operatør er fordelaktig for kundene.

SAKEN OPPDATERES

    Les også: