Lager hodepine for Sun

Microsoft liker Suns Java- og Internett-teknologi så godt at de kjøpte opp to av favorittsamarbeidspartnere rett foran nesa på Sun.

Microsoft liker Suns Java- og Internett-teknologi så godt at de kjøpte opp to av favorittsamarbeidspartnere rett foran nesa på Sun.

Microsoft annonserte oppkjøpet av Dimension X 7. mai og Cooper & Peters Inc. 13 juni 1997. Begge selskapene er pionérer på Java og har utviklet programvare og maskinvare i tett samarbeid med både Sun og Microsoft.

Dimension X har blant annet laget den Java-baserte VRNL-nettleseren Liquid Motion Pro. Cooper & Peters Inc. har spesialisert seg på å lage objektorientert design for Java og Smalltalk. Erfaringene fra deres siste Javaprosjekt, EyeOpener, vil innvirke direkte på de nye versjonene av Microsoft Application Foundation Classes.

Oppkjøpene indikerer at Microsoft nå gjør alt de kan for å knytte Suns Java opp mot deres egen internettsatsing, som vil utgjøre 1,5 milliarder USD de neste 12 månedene.

Analytikere i markedet sier at Java er det beste alternativet for å løsne Microsofts grep på programvaremarkedet. Dette begrunner de med at Java kjøres på alle plattformer, ikke bare på de som kontrolleres av Microsoft.

Nå overbeviser Microsofts omfavnelse av Java mange utviklere om at de kan konsentrere seg om kun å skrive for Microsofts Windows-plattform, noe som er det helt motsatte av Suns intensjoner for Java.

- Sun har utviklet en praktfull teknologi og Microsoft vil tjene mange penger på den, sier Eric Brown, en analytiker hos Forrester Research Inc.

Dale Burgler i IDC Canada, sier til Newsbytes at WWW-teknologi er en av de største realistiske truslene mot eksisternede Office-pakker. - De tradisjonelle Office-pakkene er alt for tunge til at de kan kjøres på en nettverkscomputer og Java er her en bedre løsning, fortsetter han.

Videre hevder han at forspranget noen leverandører ser ut til å ha på Microsoft ikke er så stort som det ser ut til. IDC forventer at Microsoft tar over ledelsen på markedet for Java-baserte utviklingsverktøy innen ett år.

- Dessverre har ikke Sun noe godt konsept som sier hva de selv skal kontrollere og hva de ikke skal kontrollere når det gjelder Java, sier Jerry Michalski i Release 1.0, et teknologisk magasin.

Javaspråket, som ikke er mer enn to år gammelt, har, til tross for den enorme populariteten, også fått endel kritikk: Javaprogrammer kjører foreløpig tregere enn programmer skrevet i andre språk, hevdes det. Språket mangler blokker som er enkle å bruke for å skrive programmer og sikkerhetsmessige årsaker tvinger Java til å kjøres separat fra operativsystemet, noe som gjør at de kjører enda saktere.

Microsoft har plukket opp misnøyen og satser mye på å knytte javautviklingsverktøy opp mot deres egen software. Microsofts nye IE nettleser inkluderer teknologi som de påstår kjører javaprogrammer kjappere enn i andre nettlesere. J/Direct-teknologien vil gjøre det enklere å skrive programmer som kjøres i Win95 og NT operativsystemer, og de vil legge til Microsofts Application Foundation Classes som vil tilby ferdige programblokker. Videre kritiserer de Javas mangel på, ifølge Microsoft, "elementære mangel på muligheter" som for eksempel mulighet for klikk med høyre musetast.

Sun Microsystems, Netscape Communications, Oracle og IBM prøver på sin side å gjøre Java til en standard som vil bli immun mot all slags klønete klussing. De planlegger også å komme opp med løsninger som er designet for å minske den bekymringen utviklerne måtte ha i de neste månedene.

- Java har ikke alle brikker på plass i dag og jeg tror aldri vi har sagt at de er på plass heller, sier Paoloni fra JavaSoft til Cnet news.

Sun har allerede sluppet en oppdatert versjon av Java Development Kit, som brukes til å skrive javaprogrammer og planlegger til høsten en ny versjon som skal gjøre programmene kjappere. HotSpot-teknologien, Java Foundation Classes, som er utviklet i samarbeid med Netscape, IBM og Oracle, samt JavaBeans. - Gjenbrukbare komponenter til bruk i programmeringen, skal også bringe dem ett skritt foran konkurrentene.

- Det virker som om Java er inne i fase to, sier Laura Conigliaro, analytiker hos Goldman Sachs, til Cnet news. - Det er lett å se at Java ikke er Windows, at det ikke er robust og at du ikke får de samme verktøyene, fortsetter hun. Dette er fasen hvor Microsoft har mulighet for å fraksjonere Java avslutter hun.

Til toppen