FORBRUKERTEKNOLOGI

Lager lydbøker rett fra papir

Bærbare Intel Reader skanner og digitaliserer tekst, og leser høyt.

Til venstre er Intel Reader plassert i stativet Portable Capture som forenkler arbeidet med å skanne en bok. Å skanne en 250 siders bok kan ta en halv time. Deretter bruker apparatet en time på å digitalisere teksten. Til høyre viser apparatets meny hvordan man kan velge bøker fra et lagret bibliotek. Lesingen foregår ved at teksten løpende konverteres til kunstig tale. Foreløpig er engelsk det eneste tilgjengelige språket.
Til venstre er Intel Reader plassert i stativet Portable Capture som forenkler arbeidet med å skanne en bok. Å skanne en 250 siders bok kan ta en halv time. Deretter bruker apparatet en time på å digitalisere teksten. Til høyre viser apparatets meny hvordan man kan velge bøker fra et lagret bibliotek. Lesingen foregår ved at teksten løpende konverteres til kunstig tale. Foreløpig er engelsk det eneste tilgjengelige språket. Bilde: Intel
11. nov. 2009 - 08:58

Intel lanserte i går et bærbart apparat beregnet på å gi folk med funksjonshemninger som svaksynthet og dysleksi tilgang til trykksaker som de ikke kan lese direkte selv, og som ikke foreligger som lydbøker. Apparatet, Intel Reader, skanner og digitaliserer tekst, og konverterer teksten til kunstig tale. Brukeren hører teksten fra innebygde høyttalere eller med høretelefoner.

Skanningen kan utføres ved at man holder leseren over trykksaken. Et spesielt stativ, kalt Portable Capture, som lar apparatet fange to sider om gangen, gjør arbeidet raskere og mer pålitelig.

Med stativet skal det ta rundt halvannen time å konvertere en bok på 250 sider. En halvtime går til selve skanningen, og så tar det en time for apparatet å digitalisere teksten. Batteriet rekker til fire timers avspilling eller til å skanne og digitalisere 85 avbildede sider. Det betyr at leseren må koples til lader mens man skanner større mengder med tekst.

Intel Reader er på størrelse med en vanlig bok. <i>Bilde: Intel</i>
Intel Reader er på størrelse med en vanlig bok. Bilde: Intel

Leseren har en flashdisk (SSD) på 4 gigabyte, hvorav 2 gigabyte er tilgjengelig for brukerdata. Det innebærer at den kan lagre 600 sider som bilder, eller opptil 500 000 sider som digital tekst. Kameraet er på fem megapiksler.

De fysiske målene er 165 x 136 x 33 millimeter. Vekten er 630 gram, med batteri.

Leseren har to typer USB 2.0-utganger: vanlig Type A og Type Mini B. Digitalisert tekst kan overføres til andre apparater som lydfiler i mp3-format.

En annen måte å bruke leseren på, er å overføre ferdig digitalisert tekst fra en pc, og så få apparatet til å lese den høyt.

Intel Reader i bruk, med opplesning ved kunstig tale. <i>Bilde: Intel</i>
Intel Reader i bruk, med opplesning ved kunstig tale. Bilde: Intel

Målgruppen er svaksynte eller folk med lese- og skrivevansker som har behov for å lese stoff som ikke foreligger som lydbøker, for eksempel faglitteratur.

Apparatet er utviklet av Intel-forsker Ben Foss, som selv lider av kolossale lese- og skrivevansker. Under studietiden var han avhengig av familie og venner til å lese høyt fra faglitteratur. Det var en svært pinlig prosess å tolke skrift på egen hånd.

Intel Reader er bygget rundt en Atom-prosessor. Apparatet er foreløpig bare tilgjengelig på det amerikanske markedet, og fungerer bare på engelsk. Prisen er rundt 1500 dollar, eller i underkant av 9 000 kroner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.