BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lager midi fra innskannede noteark

På Macworld demonstrerte Musitek sitt ennå ikke helt ferdige musikkverktøy - for øvrig også for Windows - som gjør alt fra å lese noter på papir til å styre 32 samtidige midi-kanaler.

Eirik Rossen
7. jan. 1999 - 11:34

Windows-versjonen av SmartScore blir ferdig i løpet av tre uker, opplyser Chad PeplinskiMusiteks stand, mens Mac-musikerne må vente til mars.

- Er dette løsningen for meg? spør jeg forventningsfullt. - Jeg har nemlig partituret til Den hvithårete piken av Qi Erh, men vet ikke om noe symfoniorkester som vil øve inn kinesisk trettitalls musikk bare for min skyld.

- Bare gjør som jeg, forsikrer Peplinski.

Han tar et noteark og drar det gjennom skanneren. I SmartScore-vinduet gjengis partituret med gul bakgrunn. Litt egeninnsats må til for å fortelle hvilke notelinjer hører til hvilken midi-kanal. Så settes gjenkjenningsprosessen i gang, og ganske raskt vises SmartScores tolkning av det innskannede partituret, påfallende korrekt.

- Du bør gå gjennom og korrigere for hånd. Nøyaktigheten er ikke 100, men opptil 98 prosent.

Har du øre for musikk, kan du høre korrekturen i stedet for å lese den. Du retter enten i notebildet, eller direkte i et mer midi-preget grafisk skjermbilde. SmartScore er også både sequencer og noteprogram. Får du tak i musikere som vil spille musikken likevel, kan SmartScore skrive ut hver stemme for seg.

- Du bestemmer selv hvordan musikken skal mates inn. Noen ganger er det enklere å spille den på et midi-tangentbord enn å gå veien om scanning. Andre ganger er scanning helt uomgjengelig.

Dette allsidige verktøyet åpner for mange muligheter. La oss si du vil arrangere Schuberts ufullendte for munnharpe og korps. For å få notebildet finner du midi-utgaven på Internett og kjører den gjennom SmartScore. Så stokker du om på notebildet og omdefinerer kanalene, helt til du er fornøyd. Er du bare ute etter å komponere kan du skrive noter rett på skjermen, og lytte til det du lager etter hvert som du lager det.

Prisantydning: 399 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.