Lager nytt språk for mobil kommunikasjon

Lager nytt språk for mobil kommunikasjon

SMS har fått mye kritikk for hva det gjør med språket vårt. Løsningen kan være å lage et nytt språk.

Alle som har unger har merket seg hvor mye mer de bruker de enkle smiletegnene i Microsofts lynmeldingsprogram Messenger. Mens de eldre gjerne enten lar være å bruke dem eller nøyer seg med et enkelt smiletegn i ny og ned, er det en generasjon som vokser opp med å bruke hele spekteret av tilgjengelig ikoner. Disse smiletegnene kommer imidlertid i tillegg til det vanlige skriftlige språket. Det er ikke nok ikoner til å kunne uttrykke seg kun gjennom dem.

Nå har et israelsk selskap laget et nytt visuelt språk som i sin helhet skal fungere gjennom symboler. Det er kraftig forenklet og skal derfor egne seg godt til å bruke på en mobiltelefon eller i et lynmeldingsprogram.

Zlango er et israelsk selskap som ble startet i 2003. Språket de har utviklet består av litt over 200 forskjellige ikoner. Ved hjelp av disse ikonene kan man skrive alt fra korte beskjeder til lengre historier. For å understreke det sistnevnte deler selskapet ut en bok med historien om Romeo og Julie skrevet i det visuelle ikon-baserte språket.

På hjemmesiden deres ligger det også flere andre kjente historier og eventyr, blant annet eventyret om Rødhette.

Nå er de på 3GSM-konferansen i Barcelona for å overtale mobiloperatørene til å satse på Zlango-språket deres. digi.no tok en prat med selskapets teknologisjef, Ehud Spiegel. Han var forøvrig så langt som det var mulig å komme fra en hipp tenåringsungdom.

– Forretningsmodellen vår er å selge dette til mobiloperatørene, sier Spiegel til digi.no.

Spiegel håper at de skal klare å gjøre Zlango til et levedyktig alternativ til det mer trauste SMS-alternativet på mobilene, der ungdommen allerede i praksis har utviklet et eget SMS-språk.

Brukere kan fritt bruke Zlangos hjemmeside til å skrive historier i Zlango-språket for så å legge ut historier på egen hjemmeside eller sende de gjennom e-post.

Språket er satt sammen av en rekke ikoner som hver har betydningen av et ord. Disse er igjen gruppert etter betydning. Det er en gruppe for mennesker, hvor det for eksempel er et ikon for mor og et for far. Det er et sett ikoner for handlinger som snakke, jobbe, danse, kjøre og lignende. I tillegg er det ikoner for steder, følelser, tid, språk, beskrivelser og generell moro.

Når man setter ikonene etter hverandre utgjør de et enkelt språk som kan leses. Vokabularet er ikke det største, men etter å ha slått opp noen av ordene/ikonene klarer vi helt fint å lese ut hva som menes i setningene foran oss.

Til toppen