BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lager Opera til Nokia-brett på fritiden

Første Maemo-utgave på flere år lover suveren JavaScript-ytelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mai 2010 - 15:51

Opera Softwares Fredrik Öhrn kunngjorde i dag at en første testutgave av Opera Mobile 10 for Maemo er tilgjengelig for Nokias N900 og N800/N810.

Dette er riktignok ikke første gang Opera Software lager en nettleser til Maemo. Den tidligere N770-modellen ble fra 2005 til 2008 levert med en nettleser levert av det norske selskapet.

Nå har en liten gruppe av ansatte ved Opera Softwares Gøteborg-kontor på noen uker laget en ny Maemo-versjon på fritiden. Det understrekes at dette ikke er en versjon som offisielt støttes av Opera Software.

Öhrn skriver at det kanskje aldri vil komme noen ferdig utgave av nettleseren, siden det er mye morsommere å lage ny funksjonalitet enn å rette kjedelige, gamle feil.

Maemo-versjonen tilbyr den samme funksjonaliteten som Opera Mobile 10 for Symbian og Windows Mobile, men inkluderer også et nyheter som ikke har blitt tilbudt i mobilutgavene så langt.

Opera Mobile 10 for Maemo på Nokia N900 og N800
Opera Mobile 10 for Maemo på Nokia N900 og N800 Bilde: Opera Labs

Dette inkluderer JavaScript-motoren Carakan og grafikkbibliotektet Vega, som begge ble introdusert med versjon 10.5 av desktoputgaven av nettleseren.

Riktignok er ikke JIT-støtte i Carakan for ARM stabilnok til å være inkludert, men Öhrn skriver at man likevel kan oppleve betydelig høyere JavaScript-ytelse sammenlignet med andre Opera Mobile-utgaver.

Foreløpig har nettleseren visse mangler. Blant annet støtter den ikke Adobe Flash eller andre plugins.

Flere detaljer om nettleseren, inkludert nedlastingslenke, finnes her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.