Lager PC-er med PDA-prosessor

Et indisk selskap har utviklet flere lavpris Linux-PC-er basert på Intels XScale-prosessor for PDA-er.

Et indisk selskap har utviklet flere lavpris Linux-PC-er basert på Intels XScale-prosessor for PDA-er.

Det indiske selskapet Encore har tidligere gjort seg internasjonalt bemerket med PDA-en Simputer som ble lansert for tre år siden som lokalmarkedets rimeligste inngangsbillett til IT-alderen.

    Les også:

I går var Indias statsråd for vitenskap og teknologi, Kapil Sibal, med på lanseringen av tre nye PC-er fra Encore. Det indiske vitenskapsrådet Council of Scientific and Industrial Research har bidratt med 30 millioner rupeer – godt over fire millioner kroner – av utviklingskostnadene. Sibal sa at lansering var «Indias sprang inn i PC-teknologiens framtid».

Encores nye PC-er er bygget rundt Intels XScale-prosessorer i 200 eller 400 MHz, det vil si en prosessor som er utviklet med tanke på PDA-er og avanserte mobiltelefoner.

To bærbare modeller kalt Mobilis veier fra 750 gram og kan kjøres på batteri i opptil seks timer. Minnet er på 128 megabyte. De er konstruert med tanke på lang levetid, og har ingen bevegelige deler.

Varianten med 7,4 tommers trykkfølsom LCD skjerm er priset til 10.000 rupeer (1400 kroner), mens varianten med TFT-skjerm og integrert tastatur koster 15.000 rupeer (2100 kroner). Modellene kan oppgraderes med GPS-mottaker og GPRS modem.

En stasjonær variant, kalt SofComp, er også priset til 10.000 rupeer med CRT-skjerm, og 15.000 rupeer med flatskjerm. Den har den samme arkitekturen som Mobilis-modellene, og er også uten harddisk.

I tillegg til operativsystem på tre valgfrie lokale språk, leveres maskinene med grunnleggende programvare som tekstbehandling, regneark, avtalebok, e-post og nettleser, samt talegenerator.

Målgruppen omfatter studenter, små bedrifter, advokater, revisorer og offentlige ansatte. Fire indiske og fire sørafrikanske universiteter sier de vil bruke Mobilis som e-boklesere. Encore sier ellers at Mobilis har vært integrert i en elektrisk bil, og at det vil markedsføres i USA som apparat for hjemautomatisering.

Ifølge Encore vil produksjonen av de nye PC-ene komme i gang i løpet av tre måneder.

Til toppen