FORBRUKERTEKNOLOGI

Lager PC-skjerm med multitouch-støtte

Microsoft forsker på mange andre ting enn programvare og har nå utviklet en helt spesiell PC-skjerm.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. okt. 2007 - 11:27

Mange har blitt imponert over multitouch-skjermen til Apples mobiltelefon, iPhone. Den gjør det mulig å bruke flere fingre på en gang til å styre programvaren. Teknologien er egentlig flere tiår gammel, men har først nå kommet i praktisk bruk.

Også Microsoft tenker litt i de samme baner, men tar det hele flere skritt videre. I hvert fall i laboratoriet.

Forskeren Shahram Izadi er tilknyttet Microsofts laboratorium i Storbritannia. Til Newscientist.com forteller han at en forskergruppe ved laboratoriet har utviklet en PC-skjerm som kan fungere som tohånds berøringsskjerm og som et grovkornet infrarødt kamera. Dette kan brukes til å styre datamaskinen med begge hender på skjermen, men også til å få skjermen til å gjenkjenne håndbevegelser og objekter som befinner seg rett foran skjermen.

- Skjermen kan registrere langt mer enn fingre, og er essensielt en lavoppløst skanner og kamera, sier Izadi til Newscientist.com. Det infrarøde kameraet kan også brukes til å kommunisere med andre enheter som befinner seg i nærheten, for eksempel fjernkontrollen til en TV eller en mobiltelefon.

Den nye løsningen plasseres som et gitter med parvise, infrarøde sensorer bak bakgrunnsbelysningen i LCD-skjermen. Til tross for at teknologien kalles ThinSight, øker dette øker tykkelsen med flere centimeter.

Ifølge Newscientist.com har Apple allerede søkt om et patent på en skjerm som kan benyttes som webkamera, ved å benytte kameraer mellom skjermens piksler. Sharp har på sin side utviklet en liten LCD-skjerm som kan skanne visittkort.

Skjermen Microsoft-forskerne jobber med, har et 19-tommers panel. Ifølge forskerne skal det være enkelt å integrere løsningen med dagens produksjonsprosessorer.

Videoen nedenfor er blitt lagt ut på Youtube av Newscientist.com.

Mer informasjon om ThinSight finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.