Lager RFID-«brikker» i usynlig blekk

Et USA-selskap har testet en ny form for passiv RFID: De stempler kyr med usynlig blekk.

Lager RFID-«brikker» i usynlig blekk
Bilde:

Et oppstartselskapet i den amerikanske delstaten Missouri, Somark Innovations, meldte i forrige uke at de har gjennomført en vellykket test av en ny type passiv RFID beregnet på kyr og andre dyr.

RFID-systemer krever at gjenstander merkes med noe som kan avleses over en bestemt avstand, uten krav om siktelinje. Vanligvis dreier merkene seg om små elektroniske brikker som aktiveres når de mottar et signal fra en leser, og kvitterer med å kringkaste sin unike identitet. Det finnes systemer for «brikkefri RFID» («chipless») der spesielle metallfibre nedfelles i papir, plast eller papp.

Somark har utviklet en teknologi der brikker og metallfibre kan erstattes av et stempel og blekk. Stemplet består av en matrise med ørsmå nåler, og sikrer at hvert mønster som stemples på et dyr er unikt og avlesbart. Blekket skal være fri for metaller, og hundre prosent biokompatibelt, nedbrytbart og kjemisk uvirksomt. Nålene sprøyter merket inn under huden på dyret, gjerne slik at det er usynlig for det blotte øyet om dyret er merket eller ikke.

Teknologien er testet på kyr og på laboratorierotter. System trenger gjennom pels, og kan foreløpig avleses på 120 centimeters avstand.

«Biocompatible Chipless RFID» tenkes først og fremst brukt for å spore kyr: Kjøttindustrien har lenge etterspurt et bedre system for merking og sporing slik at det kan gjennomføres mer effektive tiltak i tilfelle kugalskap.

Systemet kan også brukes til å merke og spore kjøttstykker. De forsikres at merkingen ødelegges når kjøttet fordøyes, slik at man ikke kumulerer RFID-merker i tarmsystemet etter hvert som man spiser. Nøyaktig hva blekket er laget av, er imidlertid en forretningshemmelighet.

Andre tenkte bruksområder er merking av laboratoriedyr, husdyr, kjæledyr og soldater.

Selskapet betrakter testen som bevis på at det grunnleggende ved systemet fungerer: Brikkefri RFID-merking som kan avleses på avstand selv om merket er dekket av hår. Somark vil bruke dette beviset i håp om å få USAs kjøttbransje til å stille med mer kapital.

    Les også: