TELEKOM

Lager SDK til mobilnettet

Telenor åpner utviklerportal med grensesnitt mot sine unike data.

Ønsker å utnytte potensialet som ligger i Telenors infrastruktur på nye måter: teknologidirektør Rolv-Erik Spilling.
Ønsker å utnytte potensialet som ligger i Telenors infrastruktur på nye måter: teknologidirektør Rolv-Erik Spilling. Bilde: Marius Jørgenrud
10. sep. 2009 - 09:48

Teleoperatørene har, i likhet med alle andre, merket seg mobilselskapenes suksess med å tilby applikasjoner gjennom egne nettbutikker som App Store og Android Market.

Da Steve Jobs i går viste seg offentlig for første gang på lenge kunne han skryte av over 1,8 milliarder nedlastede programmer til iPhone, et tall som ikke inkluderte oppdateringer.

Markedet for innhold til mobiler er enormt, og mobiloperatørene ønsker naturligvis selv å sikre seg en bit av den stadig mer lukrative innholdskaken. Det er som kjent dyrt å bygge ut egen infrastruktur, og ingen av nettutbyggerne ønsker å bli redusert til simple datarør.

- Vi er i dag ganske mye mer enn en «bit pipe». Innholdmarkedet utgjør bare en tiendel av det totale telemarkedet i Norden men er viktig for oss, sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor Norge til digi.no.

Han ser for seg at Telenor fremover vil utvikle en del applikasjoner som knytter data i deres nett mot nyttige verktøy, både for forretningsbrukere og privatmarkedet.

Et eget prosjekt skal ifølge Spilling bunne ut i en egen utviklerportal og et eget SDK (Software Development Kit) som tar i bruk noe av selskapets unike data.

- Utviklerportalen vil blant annet inneholde informasjon om hvilke grensesnitt som finnes, hvordan du går frem for å få en avtale med oss og slike ting. All informasjon som ligger i nettet vårt er interessant å utnytte. Vi er opptatt av å finne fornuftige grensesnitt for dette.

- Vi håper å lansere i løpet av 2009, sier Spilling.

Som eksempel på hva dette vil innebære peker han blant annet på anledning til å hente frem statusinformasjon om alle kundene som finnes i Telenors nettverk, posisjonering og click to call-funksjonalitet.

Nettverksoperatører sitter på helt unik kunnskap om alle som benytter infrastrukturen, som hvor de befinner seg, hvilke tjenester de benytter et cetera. Applikasjoner som tar i bruk slike data kan trolig gi helt nye og spennende løsninger.

Teknologidirektøren ser for seg at forretningsmodellen vil innebære betaling for å kunne benytte seg av Telenors grensesnitt.

- Det kan også være at du som sluttbruker vil betale for dette, men det har vi ikke helt klart ennå, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.