BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lager smartere digital assistent

Siri-oppfinner Dag Kittlaus på nye eventyr – utenfor Apple.

Flere av Siris medgründere, inkludert nordmannen Dag Kittlaus, forlot Apple etter at Steve Jobs døde. Nå satser de på å skape en mer intelligent digital assistent.
Flere av Siris medgründere, inkludert nordmannen Dag Kittlaus, forlot Apple etter at Steve Jobs døde. Nå satser de på å skape en mer intelligent digital assistent.
13. aug. 2014 - 09:18

Apple kjøpte selskapet Siri for en ukjent sum (angivelig 200 millioner dollar) våren 2010. Det ga dem teknologi som raskt ble innfelt i iPhone som en digital assistent. Det er en talestyrt tjeneste som gjør det mulig å snakke med telefonen og få mer eller mindre meningsfulle svar tilbake.

Flere av oppfinnerne med Dag Kittlaus i spissen ble ikke lenge i Apple. I tur og orden forlot de selskapet for nye eventyr.

I et intervju med teknologimagasinet Wired letter nordmannen som er bosatt i USA endelig på sløret og forteller om sitt nye prosjekt.

– Siri var bare første kapittel i en mye lengre og større historie, sier Kittlaus.

De siste par årene har han i dyp hemmelighet startet selskapet Viv Labs. Med på laget er både Adam Cheyer og Chris Brigham. Alle tre var sentrale i utviklingen av Siri.

Hovedproduktet er en ny smartere digital assistent kalt Viv, som de hevder blir langt mer avansert, også bedre enn Google Now og Microsofts Cortana, som begge må sies å ha kommet lengre enn Apple Siri.

Ifølge egne nettsider blir teknologien fremstilt som en «global hjerne» og plattform som «radikalt vil forenkle verden gjennom å tilby et intelligent grensesnitt mot alt», herunder enheter, tjenester, pc-er, tv-er eller biler.

Kunstig intelligens står sentralt. Viv skal lære av alle brukerne og bli smartere over tid. Visjonen er å skape en tjeneste som er åpen for tredjeparts utviklere.

Mens konkurrerende digitale assistenter sliter med å tolke kompliserte setninger, skal Viv ha kommet et stykke lenger.

For eksempel skal teknologien forstå ordre som «skaff meg en billett på den billigste flyturen mellom San Francisco og Charles de Gaulle (Paris) 2. juli, med returbillett mandagen etter».

Wired beskriver en prototyp av Viv kjørende på en bærbar pc som svarte: «Lufthansa Flight 455 passer. Sete 61G er ledig ifølge dine preferanser». I samme sveiv skal Viv kunne sørge for å bestille flybillettene ved hjelp av kredittkort.

Et annet eksempel er Viv brukt som en hverdagslig sommelier med passende råd hvis du havner i følgende knipe: «Jeg er på vei til broren min på middag, og trenger å handle inn en billig vin som passer godt til lasagne».

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.