Ved å pakke sammen åtte av de nye flashminne-brikkene fra IM Flash Technologies kan man lagre 1 terabit med data på et areal tilsvarende en fingertupp.
Ved å pakke sammen åtte av de nye flashminne-brikkene fra IM Flash Technologies kan man lagre 1 terabit med data på et areal tilsvarende en fingertupp. (Bilde: Intel)

Lagre 128 gigabyte på fingertuppen

Ny milepæl nådd for Intel og Micron med flashminne.

Intel og Micron Technology kunngjorde denne uken at selskapene har utviklet verden første 128 gigabit MLC NAND flashenhet (MultiLevel-Cell) basert på 20 nanometers prosessteknologi. Samtidig har selskapene startet masseproduksjon av en tilsvarende enhet med halvparten så stor kapasitet.

Flash-enhetene er laget ved selskapenes fellesprosjekt, IM Flash Technologies.

Ved å slå sammen åtte slik flashminnebrikker i én pakke, får man en en fingertupp-stor flashminne-enhet som kan lagre 128 gigabyte, med data. Enheten samsvarer med ONFI 3.0-spesifiksajonen og skal kunne levere hastigheter på opptil 333 megatransfers per sekund (MT/s). Dagens flashminne bruker ONFI 2.x-grensesnittet som støtter maksimalt 200 MT/s per kontrollerkanal.

De nye brikkene fra IM Flash skal være egnet for både smartmobiler, nettbrett og i SSD-er.

Selskapene vil skynde seg med å få satt brikkene i produksjon. De første testeksemplarene vil bli tilgjengelige for kunder allerede i neste måned. Masseproduksjon vil bli startet i første halvdel av 2012.

Hvor raskt det vil komme sluttbrukerprodukter basert på flashminnebrikkene, er foreløpig ukjent. Men de åpner for SSD-er med høyere lagringskapasitet og for lagringsenheter som tar mindre plass enn i dag. Trolig vil også prisen på lagringsenhetene bli redusert.

Til toppen