Lagre livet ditt på disk

Microsoft arbeider med et prosjekt hvor det er tenkt at programvare skal kunne ta over en del av hjernens oppgaver, nemlig å huske hva du gjorde i fjor.

Microsoft arbeider med et prosjekt hvor det er tenkt at programvare skal kunne ta over en del av hjernens oppgaver, nemlig å huske hva du gjorde i fjor.

I en artikkel i New Scientist avsløres det at teknikere ved Microsofts Media Presence-laboratorium i San Francisco arbeider med programvare som last alle bilder du tar, alt du skriver - ja helst alt du husker og erfarer - inn i en kunstig hjerne som aldri glemmer noe.

Prosjektet har fått navnet MyLifeBits, og går i praksis ut på å bygge en multimediedatabase som nedtegner menneskers opplevelser i livet og gjør dem søkbare.

Motivasjonen for dette er ifølge Microsoft at vår hukommelse ofte svikter oss. Erfaringene overdrives, vi rører samme tidspunkter og rekkefølgen på ting, og noen ganger glemmer vi ting helt.

En av utviklerne tilknyttet prosjektet, Gordon Bell, sier til New Scientist at han vil legge alt fra brev og bilder til hjemmevideoer og arbeidsdokumenter inn i systemet. All e-posten hans lagres automatisk i systemet, det samme gjør alt han leser og kjøper på nettet. Han har også startet å ta opp telefonsamtaler og møter for å lagre dem som lydfiler i systemet. De eneste unntakene er offisielle dokumenter som passet hans, risikoene for brudd på personvernet og bedriftssikkerheten er helt klart til stede.

Det er også mulig legge inn steder, begivenheter og andre mennesker som stikkord, slik at man kan hente for eksempel en kronologisk oversikt over når du og en venn gjorde ting sammen.

Alle mediefilene som lagres i MyLifeBits kan tagges med en skrevet eller innlest kommentar og kan lenkes til andre filer. Innleste kommentarer blir også konvertert til tekst, slik at også tale blir søkbar.

Et slikt system vil bruke enorme mengder med lagringsplass. Men prosjektgruppen har regnet med at innen fem år vil en 1000 gigabytes harddisk koste mindre enn 300 dollar, og en slik disk er nok til å lagre fire timer med videoopptak hver dag i ett år.

Bell tror at for mange mennesker, spesielt de med hukommelsesproblemer, vil MyLifeBits kunne blir en surrogathukommelse som er i stand til å hente fram tidligere erfaringer på en måte som ikke er mulig med vanlige men uforenlige opptak som fotoalbum og utklippsbøker.

Ifølge New Scientist ble et system tilsvarende MyLifeBits første gang foreslått allerede i 1945. Den gang var det presidentens teknologirådgiver Vannevar Bush som klekket den vidsynte ideen om et ubegrenset personarkiv basert på den kommende digitale datamaskinen.

Til toppen