BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lagrer 87 GB på en skive av glass og lim

Amerikanske forskere har ved en tilfeldighet funnet et materiale som gjør det mulig å lagre langt svært store datamengder på en skive på størrelse med en DVD-plate.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. nov. 2002 - 15:40

Kjøp en tupe epoxy-lim hos en jernvarehandel og bland det med en glasslignende substans. Form det til en DVD-lignende skive. Tilsett en laser med variabel styrke, og du har en komplett lagringsløsning.

Vel, fullt så enkelt er det dessverre ikke, men det beskriver likevel hovedtrekkene i teknologien.

For tre år siden oppdaget forskere ved Boston College at noen materialer stråler ut lys, eller fluoriserer, når de blir truffet av en laserstråle.

. Vi tenkte at det kunne brukes til noe nyttig, sier John Fourkas, professor i kjemi ved Boston College's Eugene F. Merkert Chemistry Center, til Bloomberg News.

Med midler fra U.S. Air Force ble spesifikk forskning på fenomenet startet opp for omtrent 18 måneder siden. Ifølge Fourkas er det amerikanske flyvåpenet interessert i minneenheter som kan lagre store mengder data i små enheter som kan benyttes i satellitter og fly.

Les også


Forskerne brukte en laser innstilt med en spesiell intensitet og fokalt område for å skrive informasjon digitalt inn i forskjellig lag i materialet. Da materialet ble utsatt for laserlyset, endret det kjemisk struktur.

Da den samme laseren ble innstilt med lavere intensitet og fyrt av mot det samme området, ga materialet fra seg en fluoriserende glød som indikerte at dataene som ble skrevet inn, var intakte.

Når en laser leser av en CD-plate eller DVD-plate, leser den ujevnheter i overflaten på platen som er gravert inn av en annen laser eller trykket inn under en masseproduksjonsprosess.

Men siden materialet er gjennomsiktig når det ikke belyses direkte av en svak laser, kan man stille inn laseren til å fokusere på forskjellige lag i materialet for både å kunne lese og skrive digitale data. Ifølge Fourkas har forskerne til nå greid å skrive data til hele 25 forskjellige lag. Lagringskapasiteten er blitt målt til å tilsvare omtrent 87 gigabytes på en skive med størrelse med en DVD- eller CD-plate.

Fourkas forteller dog at forskerne ikke ennå vet hvordan det hele skjer, og at det fortsatt er mye forskning som gjenstår. Men materialet har vist seg å være stabilt og degraderes ikke av å bli lest flere ganger av en laser med lav intensitet.

En annen ting det må forskes videre på er rimeligere løsninger. En ting er at platen kun kan skrives til én gang og at hver plate må skrives til individuelt. Det må derfor ble funnet en masseproduksjonsmetode for å senke kostnadene.

Prisen på laseren som er blitt benyttet er omkring 100.000 dollar. Men Fourkas forventer at prisen vil kunne reduseres betydelig med masseproduksjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.