Lagringsgrensesnitt dobler farten

Det vanligste grensesnittet for blant annet harddisker, Serial ATA, kommer snart i en ny versjon.

Lagringsgrensesnitt dobler farten
(Bilde: Harald Brombach)

Det vanligste grensesnittet for blant annet harddisker, Serial ATA, kommer snart i en ny versjon.

De fleste av harddiskene som selges i dag, er utstyrt med grensesnittet Serial ATA (SATA). Det har blitt solgt mer enn 650 millioner SATA-harddisker siden introduksjonen i 2001, ifølge IDC. Omtrent 75 prosent av dagens nye PC-er, både stasjonære og bærbare, leveres med SATA-harddisk. I tillegg leveres også mange optiske og flashminnebaserte lagringsenheter med SATA-grensesnitt.

Dagens SATA-spesifikasjon, som har versjonsnummeret 2.6, støtter hastigheter i grensesnittet på inntil 3 gigabits per sekund. Den kommende SATA Revision 3.0 skal doble denne hastigheten til 6 gigabits per sekund. Spesifikasjonen ventes å bli fullført innen utgangen av året, men allerede har Serial ATA International Organization (SATA-IO) spesifikasjonen av den fysiske laget (PHY) for SATA 3.0 til organisasjonens medlemmer.

Det vil si at utviklere nå kan begynne å designe produkter basert på SATA 6 Gbit/s-teknologien.

SATA Revision 3.0-spesifikasjonen skal også inkludere forbedringer knyttet til strømming av data og strømstyring. Den skal være bakoverkompatibel med tidligere SATA-implementeringer. Det er også de samme kablene som skal benyttes.

For de fleste PC-brukere vil ikke effekten hastighetsøkningen bli særlig merkbar, siden ingen enkelt harddisk er i nærheten av vedvarende å kunne lese eller skrive data så raskt. Det stilles derimot større forventninger til hastigheten til framtidige SSD-er (Solid State Drive). Også store lagringssystemer med mange harddisker vil kunne mette kapasiteten til dagens SATA-grensesnitt.

    Les også:

Til toppen