BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lagringsspesialist tjente på nedgang i USA

Med 1,2 milliarder dollar i årsomsetning ruver Veritas Software innen programvare for avansert lagring. - Vi tjener på tilbakegangen i USAs økonomi, sier toppsjef Gary Bloom.

16. mai 2001 - 09:22

Gary Bloom visste nok hva han gjorde da han i november i fjor forlot det svært så framgangsrike programvarehuset Oracle til fordel for en IT-stjerne med enda større vekst. Veritas Software økte omsetningen i 2000 med 72 prosent til 1,2 milliarder dollar, og gjorde opp krisekvartalet Q1 2001 med en ytterligere vekst på 58 prosent.

Selskapet lager programvare som gjør det mulig å bygge lagringssystemer med utstyr fra ulike leverandører og på tvers av ulike operativsystemer. Produktporteføljen er vokst fra sikkerhetskopiering og grunnleggende drift av lagringsenheter, til klynger og andre løsninger for å holde applikasjoner og tjenester i kontinuerlig og sikker drift. Spesielle løsninger for databaser som SQL Server og Oracle understreker hvordan Veritas ser lagring og sikkerhetskopiering i forhold til applikasjoner og informasjon, ikke bare i forhold til filer. Klyngeløsningene suppleres av løsninger som speiler tjenester over store avstander, slik at tjenesten opprettholdes selv om et driftslokale rammes av omfattende ødeleggelser.

Gary Bloom. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Gary Bloom. Foto:  Eirik Rossen

- Veritas er i ferd med å bli en standard. En ny Gartner-rapport gir oss 39 prosent av backup-markedet, og når det gjelder interoperabilitet med utstyr fra ulike leverandører har vi ingen konkurrenter, påstår Bloom.

Veritas-sjefen hevder i samme slengen å være alene om å tilby replikering mellom systemer fra for eksempel EMC og Hitachi, noe som blir stadig mer aktuelt i forbindelse med oppkjøp og sammenslåinger.

Bloom mener Veritas gjør det bra i en økonomisk vanskelig tid - 72 prosent av omsetningen er i USA - og vil ikke avvise at man kunne gjort det enda bedre hvis IT-markedet hadde fortsatt å vokse.

- På den andre siden har nedgangen i USA virket til vår fordel. Det har gitt oss mer fokus og større forståelse for helheten i strategien vår.

Bloom ser for seg at Veritas vil vokse gjennom å tilby flere produkter i flere land og på flere plattformer. Flere produkter betyr å skjerpe profilen i retning det han kaller datatilgjengelighet, altså fra sikkerhetskopiering til klynger, replikering, synkronisering og katastrofeberedskap. Han ser ingen tendens til at hungeren etter stadig mer lagring skulle avta.

- Tvert om. ERP-systemer utvides til mer beslutningsstøtte og analyse, og til kundepleie. Multimedia og trådløs kommunikasjon trekker i samme retning. Det som må til er at folk får øye på at lagring er mer enn å kjøpe flere disker. Det koster mer enn femten ganger så mye å administrere en megabyte som å kjøpe den. Våre systemer får driftskostnadene ned, blant annet fordi du kan automatisere en rekke tidkrevende rutiner.

Bloom mener satsingen i Veritas på data- og tjenestetilgjengelighet svarer til det allment anerkjente behovet for uavbrutt drift av moderne informasjonssystemer, og at tilleggsfordeler som innsparing av personell og mer effektiv bruk av eksisterende lagringskapasitet, vil sette ytterligere fart på etterspørselen. En tredje faktor er knyttet til mellomlagring av data for å bringe det nærmere brukeren, slik at Internett-tjenester kan leveres raskere.

Dessuten tror Bloom fullt og fast på at lagringsnett vil ta av i løpet av de kommende tolv månedene. Og mens omsetningen går i været, akter han å bruke fire milliarder dollar i forskning og utvikling de kommende fem årene for å sikre et varig forsprang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.