Lammes av datatrøbbel

Ny IT-plattform har gjort vondt verre i politiet.

Politiets IT-systemer fungerer så dårlig at de ikke får gjort jobben, varsler politisjefen i Hordaland.
Politiets IT-systemer fungerer så dårlig at de ikke får gjort jobben, varsler politisjefen i Hordaland.

Ny IT-plattform har gjort vondt verre i politiet.

Pålogging tar en evighet, printere går i stå og ansatte kommer seg ikke på nettet. Slik beskrives IT-situasjonen ved Hordaland politidistrikt av Bergens Tidende fredag. Avisen melder om massive og svært frustrerende IT-problemer som er i ferd med å lamme etaten.

– Problemene skaper veldig stor frustrasjon blant våre ansatte, og gjør at vi ikke klarer å gi publikum den servicen de forventer, sier politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

Avisen skriver at politiet på landsbasis har gasset opp investeringene innen IT. I 2010 ble det sprøytet inn 180 millioner kroner, noe som ble økt til 250 millioner i 2011. I år skal 450 millioner kroner brukes på nye IT-systemer. Men resultatene lar vente på seg.

I et brev til Politidirektoratet roper nå politiet i Hordaland varsku. Ifølge Bergens Tidene får ikke politijurister forberedt seg skikkelig til rettsaker fordi de ikke kommer seg på internett. Ved én anledning måtte etterforskere, politijurister og tolker utsette et avhør i flere timer fordi det var umulig å logge seg på saksbehandlingssystemet.

Politiets nye IT-plattform skal i teorien føre til at alle de ulike datasystemene i etaten skal kunne fungere sammen. Hordaland er et av distriktene som har innført den nye plattformen, uten at det har gjort situasjonen bedre.

– Nå i innkjøringsfasen har ting blitt verre, sier politimester Gudmundsen til avisen.

Nå gruer de seg i nabofylket Rogaland:

– Det gamle systemet vi opererer med, skaper stor frustrasjon blant de ansatte. Vi er blitt lovet at alt skal bli bedre når vi kommer over på den nye plattformen. Men så hører vi fra Hordaland at ting blir jo ikke bedre. Det er til å få grå hår av, sier administrasjonssjef Kåre Johansson i Rogaland politidistrikt.

Tidligere i år fikk Justisdepartementet krass kritikk fra Riksrevisjonen for sin håndtering av IT-investeringene.

    Les også:

Til toppen