SIKKERHET

Landslaget til EM i hacking er plukket ut

25 unge deltakere konkurrerte i finalen til Norwegian cyber security challenge om å komme videre til landslaget i europafinalen.

Fjorårets landslag konkurrerte i London, og havnet på en 12.-plass.
Fjorårets landslag konkurrerte i London, og havnet på en 12.-plass. Foto: Espen Torseth
3. mai 2019 - 13:47

 Norwegian Cyber Security Challenge

- Arrangeres av NTNU IIK og NTNU CCIS, i samarbeid med Cyberforsvaret

- Er for deltakere fra 16-25 år, hvor de til og med 20 år regnes som juniordeltakere

- De ti beste fra norgesfinalen plukkes ut til landslaget, hvor det kan være minst halvparten må være juniorer

- Landslaget skal representere Norge i European Cyber Security Challenge, som i år blir i Bucuresti i Romania, i oktober

For tredje år på rad har NTNU på Gjøvik gjennomført Norwegian cyber security challenge (NCSC), og juryen har valgt ut årets landslag som skal representere Norge under europafinalen.

Martin Ingesen er valgt til årets lagkaptein, og skal lede timannslaget under European cyber security challenge (ECSC) i Romania i oktober. Dette blir hans tredje år på landslaget.

— Kunne stilt med to lag

Både lagkapteinen og organisatorisk ansvarlig for NCSC, Espen Torseth, var godt fornøyde med innsatsen og nivået i årets finale. 

– I år var det vanskelig å plukke ut landslaget. Vi hadde veldig mange meget gode kandidater i årets finale. Hadde reglene i ECSC tillatt det, kunne vi ha stilt med to gode lag, sier Torseth.

Ingesen mener årets lag har et stort potensial, men tror likevel det kommer til å bli utfordrende. De to tidligere årene har det norske laget tatt 4.- og 12.-plass.

– Jeg vet at nivået er ekstremt høyt. Min jobb blir å sørge for at laget presterer mest mulig effektivt, og at vi får ut det potensialet jeg tror vi har.

– Samtidig skal vi ha det gøy, lære masse og møte likesinnede fra hele Europa. Det gleder jeg meg veldig til, sier Ingesen.

For få juniorer

To deltakere sitter og ser sammen på to dataskjermer. Foto.
Dyp konsentrasjon hos deltakerne under finalen. Foto: Espen Taftø Vestad

25 finalister møtte opp til finalen på NTNU Gjøvik, hvorav de aller fleste kvalifiserte fra innledende runde i begynnelsen av mars. 

Noen deltakere blir imidlertid også invitert spesielt, for å erstatte frafall og fylle på med juniordeltakere. Landslaget må nemlig bestå av minst fem juniorer fra 16 til 20 år.

– Vi ser at vi har litt for få juniorer som er med, så vi må prøve å få bygd opp en større gruppe med juniorer som tør å delta, sier Torseth.

I år besto finalen hovedsakelig av et scenario basert på labøvinger fra faget Ethical hacking, hvor lagene skulle utføre en penetrasjonstest. I tillegg ble alle deltakerne tatt ut en av gangen fra hvert lag for å gjennomføre en individuell oppgave, hvor det var fokus på deltakernes strategier for problemløsing.

I løpet av finalen ble det også samlet inn data til forskning og studentarbeider, som blant annet brukes til å forbedre arrangementet til neste år.

Årets landslag:

Martin Ingesen (Kaptein/Senior)

 Sturla Bae (Visekaptein/Senior)

Bendik Hagen (Senior)

Simen Lybekk (Senior)

Henriette Kolby Rhode Garder (Senior)

Anders Kvamme Felde (Junior)

Birk Tjelmeland (Junior)

Sander Maurice Godard (Junior)

Harald Aarseth (Junior)

*Kvinne, anonym (Junior)

Johan Schultz Åsbakk (Reserve/Senior)

Anders Lønhaug Engeroen (Reserve/Junior)

*En av årets deltakere vil ikke stå frem i media med navn og bilde, og er derfor anonymisert. 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.