Lang kø for å få bredbåndstelefon

Etterspørselen etter bredbåndstelefoner har vært så stor at kunder hos Telio sliter med lange ventetider.

Etterspørselen etter bredbåndstelefoner har vært så stor at kunder hos Telio sliter med lange ventetider.

Telio er Norges første og foreløpig eneste leverandør av bredbåndstelefoni til privatkunder og hjemmekontor. Selskapet er en sterk utfordrer til Telenor ettersom kunden kan droppe sin fasttelefon med Telenor og i stedet benytte bredbåndet til telefoni med gratis tellerskritt.

Tjenesten ble først operativ i slutten av januar, men allerede fra oktober begynte nye kunder å strømme til.

    Les også:

Stor er gleden for den nye tjenesten som gjør at kunden kan spare tellerskritt. Hos Telenor koster det 59 øre å starte opp en samtale og 21 øre for hvert minutt samtalen varer. Hos Telio er det 0 øre i oppstart i 0 øre i bruk mot fasttelefoninettet.

Men stor er også frustrasjonen for at det går både uker og måneder før faktisk utstyret er på plass. Nye kunder som har valgt å ta med det gamle nummeret fra Telenor har måtte vente lenger enn vanlig.

- Telio har alltid sagt at nye kunder skal vente med å si opp vanlig telefon til utstyret er på plass fra oss. Vi forstår godt frustrasjonen, men det har vært utrolig mange forhåndsbestilte adaptere og bordtelefoner, sier viseadministrende direktør Rune Strømmen til digi.

Han forteller at søknader fra dem som står på venteliste for adaptere vil være ferdigbehandlet i løpet av uken. Dermed skal det være bare noen 100 stykker som står på venteliste for bordtelefoner (IP-telefoner) og trådløse telefoner som først vil være klare innen utgangen av mai. Telio anbefaler derfor adapteren som er testet ut og fungerer optimalt på funksjonalitet og som også kan tilpasses boligalarm og faksmaskiner.

Nå er leveringstiden under en måned og om to til fire uker, kan Telio garantere leveranse innen to uker. Bordtelefonen som nå testes ut av Grandstreem og den trådløse telefonen fra BCM skal ha full funksjonalitet innen sommeren.

En av grunnene til forsinkelsen er at Telio måtte bytte ny leverandør av adapter ettersom brukervennligheten på den gamle ikke var god nok. Nå bruker Telio adaptere fra Sipura som fungerer optimalt.

Når først adapteren har kommet, har begeistringen vært stor hos kundene, melder Telio som antyder at 95 prosent av installeringen har fått smertefritt. Med en adapter kan brukeren ganske enkelt bare plugge den til sin analoge telefon og til nettforbindelsen til PCen. Etter 30 sekunder skal summetonen være der. Kvaliteten er bedre enn på mobiltelefon.

- Vi er selv overrasket over hvor smurt installeringene har gått utfra de tilbakemeldinger vi har fått, sier Strømmen.

Telio har måtte forholde seg til en kobbel av bredbåndsleverandører. Noen få kunder har hatt ADSL modem med innebygget ruter av gammel type, mens andre bredbåndsleverandrører har bare levert modem. I såfall må kunden selv kjøpe en ruter i tillegg for å tilpasse integrasjonen.

- Vi er nå i gang med å sende ut adaptere til alle som har bestilt det og vi håper å sluttføre det i løpet av mars, sier Rune Strømmen.

Til toppen