Langt bedre trådløs rekkevidde med Pringles

Dagens trådløse nettverk har i utgangspunktet relativt kort rekkevidde. Men med svært enkle midler kan du mangedoble den.

At en bedre antenne gir bedre rekkevidde, er sikkert ingen nyhet for de fleste. Og mange har nok også fått med seg at svært mange ting kan brukes som antenne, bare det gjøres på den rette måten. Et godt eksempel, som det vi tar for oss her, er å forbedre rekkevidden til trådløse hjemmenettverk radikalt ved på benytte en nesten ferdig retningsantenne du får kjøpt i matbutikken din: Pringles.

Med en vanlig Pringles-boks (potetgullet, ja) kan du lage en retningsbestemt antenne med svært bra forsterkning, skal vi tro denne websiden som beskriver hvordan det hele gjøres, samt også dokumenterer effekten av det hele med noen halvvitenskapelige målinger uten kostbart utstyr.

Hele jobben med å sette sammen antennen skal ifølge nettstedet ta omtrent 45 minutter. Du trenger da en del andre småting i tillegg til Pringles-boksen, blant annet noe ledning, noen skiver og en gjenget stang. Litt fingerferdighet kreves nok. Det hele oppgis til å koste 6,45 dollar, inkludert Pringles-boksen med velsmakende innhold.

I tillegg trenger du litt verktøy, i hvert fall en linjal, en loddebolt, en saks og en baufil eller noe annet å kutte metall med.

Målingene som ble utført viste at ved hjelp av to identiske antenner rettet mot hverandre i et område med fri sikt, hadde hver antenne en forsterkning på mellom 12 og 15 dB når antennene var nærmere én kilometer unna hverandre.

Ifølge nettstedet vil et sett med Pringles-antenner være bra nok til å overføre 11 Mbps trådløst i nettverk over avstander på mer enn 16 kilometer med fri sikt. Det bør i hvert fall være tilstrekkelig for å lage et trådløst MAN (Metropolitan Area Network) i gaten der du bor. Fint for de som gjerne vil dele utgiftene til en bredbåndsforbindelse med flere andre.

Spørsmålet er om en slik antenne er lovlig å bruke i Norge. Sannsynligvis ikke, siden antenner i Norge må typegodkjennes for slikt utstyr som WLAN.

Fortsatt interessert. Her finner du et par andre sider om temaet:

En for nybegynnere og en for de mer avanserte.

Til toppen