Langt flere Android-apper til Chrome

Google med nytt verktøy til app-utviklere.

Langt flere Android-apper til Chrome
ARC Welder tilpasser Android-apper til Chrome. Bilde: Google

Det har lenge blitt sagt at Google to viktigste utviklingsplattformer, Android og Chrome, vil smelte mer og mer sammen. Et nytt skritt i den retning har nå skjedd gjennom utgivelsen av en betaversjon av ARC Welder (App Runtime for Chrome), et Chrome-verktøy som i utgangspunktet skal gjøre det enkelt å testkjøre eksisterende Android-apper i både Chrome og Chrome OS.

Les mer: Kjør Android-apper på Chromebook 

Åpen for alle

Allerede i fjor høst ble det mulig å kjøre en håndfull utvalgte Android-apper i Chrome, men det var ingen mulighet for å teste vilkårlige apper. Det er nå mulig med ARC Welder, som er en utvidelse til Chrome.

Det man trenger, i tillegg til ARC Welder, er Chrome OS 41 eller nyere, eventuelt Chrome 41 eller nyere til Windows, OS X eller Linux. Dessuten trenger man appen man vil teste i form av en APK-fil. Dette er installasjonsfilene til Android-apper, noe de fleste Android-brukere sjelden ser noe til.

Enda flere apper: «Kjør» Windows-apper i Chrome 

Apputviklere har selvfølgelig tilgang til APK-filen til sine apper. Men det finnes verktøy som kan gjøre installerte apper tilgjengelige som APK-er. Dessuten finnes det tjenester som tilbyr slike filer for nedlasting. Men med slike tjenester er man plutselig inne på et område uten særlig kontroll av sikkerhet eller opphavsrett.

APK-filer

Google ARC Welder
Vår test av ARC Welder, her med multimedie-appen VLC, endte uten unntak med krasj. Bilde: digi.no
Etter at man har installert ARC Welder i Chrome og starter denne som en vanlig Chrome-app, kan man velge en APK-fil man har liggende, visningsmodus og størrelse (mobil, nettbrett eller maksimert) og deretter kjøre appen. Verktøyet gjør det også enkelt for utviklere å pakke appen og laste den opp i Chrome Web Store. Men da bør den helst fungere.

Digi.no har testet en håndfull apper uten særlig hell, også apper (VLC, Hill Climb Racing) som andre skal ha fått til å fungere. Samtlige apper krasjet under oppstarten i våre forsøk. Vi testet i Chrome 41 for Windows.

Samtidig er det ikke noe overraskende at en tidlig betautgave ikke oppfører seg like godt over alt. Det er heller ikke et verktøy ment for vanlige brukere, men for utviklere som ønsker å tilby sine Android-apper også i Chrome Web Store.

Google Play Services

ARC Welder forteller likevel hvordan Google ser for seg at dette vil fungere. Som en del av løsningen er en egen implementasjon av Google Play Services, biblioteket som Android-apper i økende grad bygger på, og som tilbyr funksjonalitet som i stor grad er uavhengig av versjonsnummeret til det underliggende operativsystemet. Google oppgir dog at ikke alle deler av Google Play Services er implementert i ARC Welder ennå.

Ifølge Ars Technica er ARC Welder delvis basert på Native Client-teknologien (NaCl) til Google, som lenge har vært innebygd i Chrome og Chrome OS. Android-versjonen som brukes skal foreløpig være 4.4, med Dalvik VM og ikke den raskere ART (Android Run Time) som kjøremiljø.