Langt frem for digitale bøker

Nå er store og gode ebok-lesere på plass, men det er ikke teknikken det står på for digitale bøker.

Sony og nederlandske Irex lanserer nå de lenge påventede digitale bok-leserne. Skjermene fra E-ink er sterkt forsinket, men nå er produktene altså i salg. Irex har startet salget av sin store og dyrere leser (5600 kroner) og nå starter Sony salget av sin "Sony Reader" til 2300 kroner (uten moms).

Irex er små, men Sony har lært av både sine egne spillsatsning og ikke minst av Apple.

For det var Apple som fikk igang salget av musikk på nettet. Det viktigste var at Apple klarte å få plateselskapene til å innse at prisene måtte kuttes kraftig for å få det i gang. I tillegg hadde Apple en veldig god musikkspiller, men de var ikke først.

Det er denne jobben Sony og Irex nå skal gjøre om igjen, men hindrene er flere og større enn med musikk.

Og den viktigste er ikke teknologien. De analoge produktene fungerer trolig for godt for brukerne - og like viktig - for forlagene og forfatterne.

Bok-bransjen sliter ikke med noe stort piratkopi-problem. Og uten et slikt problem, vil bransjen neppe gjøre noe med prisene.

Sony har ikke åpnet sin nettbokbutikk, men lover over 10.000 titler fra mange av de største forlagene i USA. Problemet er prisene: Det vil bare ligge en dollar eller to under vanlige utsalgspris. Dette betyr at forlagene ikke videresender besparelsene de gjør til kundene. For som med CDer bør digitale bøker være mye billigere: Man slipper trykking, frakt, lager og ikke minst provisjon til butikkene.

Det er trolig nettopp bokhandlerne som kjemper mot digitale bøker. De er mellom-menn og presser forlagene som vil selge direkte til å holde oppe prisene. Plateselskapene hadde ikke noe valg, men det har forlagene.

I tillegg kjemper Sony og Irex mot en såkalt liten "komparativ fordel". Deres leser-enheter gir bare en stor fordel - du kan lagre mange bøker på en kompakt enhet.

Men bøker fungerer faktisk ekstremt godt. Aktører som Amazon gjør at du kan bestille og få levert en leseropplevelse som hverken krever noen dyr leser, batterier, passord eller noe annet.

Apple konkurrerte mot CD-baserte musikkspillere og kunne tilby mange og store konkurransefordeler.

Når det er sagt, er digitale bøker en god ide som vil komme. Men prisen på leseren, mangel på fargeskjerm og den foreløpige mangel på en prisfordel gjør at det i beste fall vil ta tid før digitale bøker bygger seg opp.

Til toppen