RESULTATERFINANS

Langt frem for enklere eNorge

Norge gikk fra 9. plass til 4. plass når det gjelder offentlighetens bruk av nettet. Men det er langt frem til toppen. Her kan du lese hvorfor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2001 - 11:25

Roy Grønli, partner ved konsulentselskapet Accenture, kunne tirsdag presentere den verdensomfattende studien eGovernment Leadership Rhetoric vs Reality - Closing the Gap.


Blant de 22 landene som deltok i studien endte Norge på en 4. plass, foran alle de andre europeiske nasjonene, men bak Singapore, USA og Canada.

IT-minister Grete Knudsen, jublet da digitoday.no fortalte de gode nyhetene tirsdag. Norge hadde avansert fra en 9. plass til en 4. på ett år. Men Accenture heller en liten klype malurt i begeret.

- Det er lang avstand frem til de tre som er over oss på listen, sier Grønli til digitoday.no. Han forteller til digitoday.no at det ikke er mye som skiller Norge fra å havne på 7. 8. 9. plass i studien.

Grunnen til dette er at de tre landene på topp, USA, Singapore og Canada, har satset på en noe annen måte enn Norge og de andre landene. Der har man nemlig satset på å lage et sentralt punkt hvor brukere av offentlige tjenester kan henvende seg på nettet.

I Norge, og flere andre land, har myndighetene lagt stor vekt på at etatene selv etablerer nettjenester - selv om dette kanskje ikke er best for brukeren.

Men det er uansett enorme gevinster å hente i å "webbifisere" den offentlige forvaltningen og byråkratiet.

- Det er et kjempestort potensiale som kan hentes ut. I rapporten skriver vi vel at bare 30 prosent av potensialet er hentet ut, sier Grønli.

Og besparelsene er store, men ikke bare i kroner og øre. Et eksempel er Statens Lånekasse. De er nå i gang med et prosjekt som skal gjøre etaten, som blir oppfattet som uhåndterlig av mange av brukerne, langt enklere.

- Tenk deg at man kan bruke Lånekassen på samme måte som man søker om lån i en vanlig bank? Spør Grønli, og forteller at dette arbeidet allerede er i gang.

- Dette vil føre til at enkle forespørsler, de som er A4, vil gå raskere og enklere gjennom systemet. Ressursene til de tilfellene som faller mellom to stoler, som ikke er A4, vil da bli større, sier Grønli.

Grønli hevder at det er et meget stort potensiale å sy etater sammen ved bruk av nettet. - Dette legges det i liten grad opp til i dagens nettsatsinger og planer, mener Grønli.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.