Langt frem til avansert norsk mobilt Internett

I dag går startskuddet for FOMA - verdens første tredje generasjons mobile Internett. Men mobilekspertene Kjell Johansen i Siteloft og Kenneth Aastrøm i Cell frykter det tar lang tid før Norge og Europa kommer etter.

I dag går startskuddet for FOMA - verdens første tredje generasjons mobile Internett. Men mobilekspertene Kjell Johansen i Siteloft og Kenneth Aastrøm i Cell frykter det tar lang tid før Norge og Europa kommer etter.

Mandag åpner verdens første tredje generasjons mobile Internett. FOMA, som står for "Freedom Of Mobile multimedia Access", tilhører japanske NTTDoCoMo (NTT), som også eier i-mode og iAppli.

Markedsføringen av FOMA vil ikke gå upåaktet hen. NTTDoCoMo har blant annet leid inn Miss Hikaru Utada, Japans svar på Lene Marlin, og i dag synger hun Japan, som det første land i verden, inn i en mobil fremtid preget av levende bilder og avansert datakommunikasjon.

Men hva er FOMA?

FOMA er et nytt varemerke fra NTT. Operatøren har som mål at alle japanske forbrukere i fremtiden skal assosiere FOMA med avanserte telefonitjenester, videokonferanser og høye dataoverføringer. FOMA skal bli det Japanske symbolet på verdens mest avanserte mobile Internett, slik i-mode er det i dag.

Det lanseres to telefoner nå i starten og i tillegg frister FOMA med et PC-kort for bærbare datamaskiner. Den ene av telefonene, FOMA P2101V, har innebygget kamera og er tilpasset det som antas å bli den første killerapplikasjonen, nemlig videokonferanse. Men for folk flest er det nok den andre telefonen som gjelder, FOMA N2001. Denne telefonen har de samme funksjonene som P2101, minus video. FOMA N2001 har til gjengjeld tekstmeldingstjenester (SMS) og mOpera email, og det til halve prisen! Som seg hør og bør i Japan så har begge telefonene store fargeskjermer, i-mode og Java (CLDC/iAppli).

Tjenestene som nå tilbys forbrukere, finner vi i disse kategoriene:

  • i-mode (støtter i-mode, men med økt båndbredde og utvidet funksjonalitet)
  • videokonferanse (selve hjørnetanna i enhver 3G Powerpoint presentasjon, med andre ord det som i stor grad brukes til å selge 3G)
  • datakommunikasjon (Internett-oppkobling via f.eks en vanlig bærbar PC)
  • multiaksess (snakk i telefonen samtidig som du er i "i-modus")

Oppsummert vil tjenestetilbudet bestå av; oppgraderte og eksisterende i-mode-tjenester, en 64Kbs digital kommunikasjon for overføring av sanntids video, mOpera, en tjeneste for tilkobling til Internett fra en PC via et FOMA håndsett, her er det hastighet som teller - mOpera tilbyr 64Kbps oppkobling. I tillegg tilbys simultan tale og pakkeoverføring, som vil redefinere "alltid på", en funksjonalitet som har vært mye omtalt men lite sett, i følge med lanseringen av GPRS i Norge.

Fremtidige tjenester som FOMA tenker seg, er blant annet fjerndiagnostisering for leger, mobil TV/radio, navigeringssystemer for biler, og - ikke uventet - killerapplikasjonen "fjernkaraoke".

FOMA vil være tilgjengelig i Tokyo-området og innenfor en 30 kilometersgrense av sentrum av Tokyo. I desember 2001 vil området utvides til å dekke Kyoto-Osaka-Kobe regionen og Magoya by.

Vekst i abonnementer og tjenester

NTT planlegger å selge 20.000 3G-telefoner og tusenvis av 3G-videotelefoner. Halvparten av abonnentene regner de med vil være bedriftskunder. Betalingsmodellen vil være todelt. Abonnenter vil bli fakturert for benyttet taletid og antall pakker overført. FOMA vil overføre data omtrent 40 ganger raskere enn i-Mode. For tunge brukere av dataoverføringer, vil prisen ligger på 67 dollar per måned. På grunn av FOMAs overlegne hastighet, vil prisen på i-Mode derfor reduseres fra 300 til 100 yen ifølge NTT.

NTT er forsiktige i sine anslag og spår kun 150.000 3G brukere det første året, men forventer samtidig 6 millioner abonnenter innen mars 2004. Fortjeneste på FOMA tror NTT at første vil skje i 2005.

UMTS vs FOMA

Det er med stor forventning de europeiske mobilaktørene følger lanseringen av FOMA. Det er flere årsaker til dette. UMTS her hjemme har fått mye omtale. Drømmen om et mobilt Internett med høy båndbredde, har basert seg på UMTS-teknologi og lisenser. I kjølvannet av WAP og GPRS har forventningene til UMTS blitt drastisk redusert. Fremtidsoptimismen kan ingen ta fra oss, men et funksjonelt og utbredt UMTS-nett i Norge rundt juletider, tror vel ikke en gang nissen på.

Et UMTS-nett i Norge vil være et nett uten fullverdig funksjonalitet og tjenester de første årene, når nå UMTS-nettene åpner 1. desember. Dette skyldes flere ting. Ikke bare har UMTS vært en kostbar teknologi å investere i (lisenser + infrastruktur), men det er også tvilsomt i hvilken grad forbrukere vil omfavne nok en teknologi som vil vise seg tom og innholdsløs - og som dessuten vil mangle det vesentligste; terminaler.

For FOMA stiller dette seg annerledes.

FOMA kommer til dekket bord, og menyen består av tusenvis av ferdigutviklede i-Mode tjenester med videokonferanse og multiaksess som fristende desserter. FOMA stiller også tre terminaltyper tilgjengelig fra dag èn. Få eller ingen UMTS-terminaler vil være tilgjengelig i markedet 1. desember. Uten tjenester og terminaler vil også brukere av UMTS glimte med sitt fravær.

I dag er dagen hvor de europeiske markedene forstår at drømmen om et utbredt mobilt Internett er en realitet i Japan mens Europa fremdeles vasser i ringelyder og logoer. Samtidig som UMTS er fremtiden, gnir de norske operatørene seg i hendene over eksplosjonen i verdiøkende tjenester som premium SMS og i det siste, talemeldinger. Her skal det melkes og dette er bare begynnelse på et enormt marked hvor inntjeningspotensialet er enormt.

Det er synd å si det, men det vil gå år før de statlige melkemaskinene slipper forbrukernes såre spener, og lanserer den teknologi med tilhørende tjenester som vi alle drømmer om.

Til toppen