TELE-KOMMUNIKASJON

Langt frem til mobil-TV i Norge

Svenskene og finnene er i full gang, men her i Norge blir det lenge til vi får se TV-sendinger på mobilen.

TV på mobilen er et av de heteste temaene i IKT-bransjen og i en rekke land, blant annet USA, Tyskland, Sør-Korea, Sverige og Finland har enten testet ut teknikker i lengre tid eller har åpnet tilbud.

I mange land kan brukere motta et bredt utvalg TV-kanaler på mobilen.

    Les også:

Men her i Norge ser det ut til å være langt frem til noen lansering - av flere årsaker.

Norge og særlig NRK lå en stund godt ann med et godt tilbud om å laste ned video-biter til telefonene, men det blir med de korte segmentene når filene skal lastes ned. Skal man kunne ta inn lengre sendinger må disse tas inn over som et TV-signal - sendt fra en mast til mange samtidig brukere i stedet for en og en fil til hver bruker over en 3G-dataforbindelse.

Aktørene her i Norge er dessuten splittet i synet om hvilken teknikk man skal bruke: NRK er for DMB, en DAB-relatert teknikk, mens store deler av mobilbransjen ser ut til å favorisere DVB-H.

Men uansett teknikk er Norge et stort land og det er Telenor som dekker Norge med TV-master. Å bygge ut hver basestasjon med nye TV-antenner ville blitt uformholdsmessig dyrt i det vidstrakte Norge - et nasjonalt mobilt TV-tilbud må etter alt å dømme serveres fra dagens TV-master.

Og det bekrefter Netcom, den andre aktøren som eier et landsdekkende mobilnett.

- Netcom har ingen lisens på DVB-H og ingen planer om å kjøpe dette, vi er et mobilselskap, sier Ingrid Kristensen,kommunikasjonskonsulent i Netcom, til digi.no.

Dagens TV-sendinger kommer fra Tryvannstårnet og alle de andre TV-mastene som eies av Norkring, Telenors datterselskap.

Og Norkring har ingen planer om mobil-TV, viser det seg.

Telenor har i Sverige vært med på en test av av DVB-H-teknikken sammen med svenske Norkring, Teracom, så Telenor kjenner teknikken godt, men:

- I Telenor har vi både forskningsmiljø og tekniske miljø som kontinuerlig er oppdatert på, og tester, ulike distribusjonsteknologier for mobil-TV, men per idag er det ingen konkrete utbyggingsplaner for mobil-TV ved bruk av kringkastingsteknologi i Norge, forteller Glenn Mandelid, informasjonssjef Telenor Broadcast til digi.no.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.