Langt frem til nye Telenor-tjenester

Telenor-kunder vil være misunnelige på svenske mobilbrukere en stund til.

Telenor-kunder vil være misunnelige på svenske mobilbrukere en stund til.

OBS: Denne artikkelen er oppdater kl 11:30, med korrigerte opplysninger om Telenors 3G-dekning, og utvidet med opplysninger fra informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor.

Norske mobil-brukere har nok lenge misunnet for eksempel svenske kunder. For mens vi her i Norge fremdeles venter på full 3G-dekning, får nå svenskene musikk-kanaler, gratis samtaler til andre 3G-brukere og mobil TV. I Sverige starter nå også utbyggingen av nesten versjon av 3G - HSDPA som skal gi 2-4 Mbit nedlastningsfart.

I andre land har såkalt push-to-talk blitt populært med sine nesten gratis bruk.

IMPS er en annen teknikk vi heller ikke har sett her i Norge. Teknikken er en standard for en Messenger-lignende system som allerede ligger inne i mange mobiltelefoner.

Vodafone-brukere er et annet eksempel på hvordan norske mobilbrukere ligger bak på mange fronter: En ny tjeneste tar backup av innholdet på deres mobiler. Dette er allerede vanlige i USA.

digi.no tok denne listen til Telenor og spurte om hva de vurderte og når vi eventuelt kunne se noe til slike tjenester og muligheter i Norge.

Vi fikk snakke med Rick Brown, sjef for forretningsutvikling i Telenor Nordic og hans konklusjon var klar:

Telenor skal først fullføre 3G-utbyggingen de lovet Stortinget da de fikk 3G-lisensen i 2000. I dag dekker Telenor 310 tettsteder. På høsten 2007 skal Telenor være ferdig med utbyggingen til 950 tettsteder.

- Vi vil fokusere på 3G-utbyggingen. Det finnes mange og interessante teknologier, men vi mange av dem vil kanskje bare forvirre kundene, sier Brown til digi.no.

Dette er svaret vi får på mange av de konkrete teknikkene vi spurte om, inkludert HSDPA, den raskere versjonen av 3G, og TV-kanaler.

Han vil ikke kommentere alle teknologiene direkte, men påpeker at vi nordmenn er svært aktive SMS-brukere. Kanskje vi derfor ikke har bruk for push-to-talk. Lydkvaliteten er lav og fungerer bare en vei av gangen, selv om det er billig.

- Vi ønsker i stedet å fokusere på å gjøre eksisterende tjenester enklere å bruke, sier Brown.

Meldingssystemet IMPS synes Brown er interessant, men han mener det mangler et samarbeid med Microsoft og Messenger. Inntil IMPS og Messenger kan lese hverandres kontaktlister og brukes om hverandre, mener Telenor teknikken er umoden.

Informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor peker på at selskapet leverer mobil-TV til NRK, TV2, TVNorge, VG mobil-TV, MTV og så videre, fra selskapets WAP-portal, og at bruken øker måned for måned.

- Videre har vi hatt musikktilbud til mobil fra den samme portalen siden 2004. Vi var for eksempel først ute med Madonnas nye CD, og hadde mobil-tilbud på den før den kom i butikkene.

Ellers bekrefter Johannessen fokuset på 3G, ut fra erkjennelsen om at 3G er betingelsen for å utvide det mobile tjenestetilbudet.

Til toppen