JUSS OG SAMFUNN

Langt frem til nytt norsk 3G-nett

Svenske 3 lover å gi Netcom og Telenor tøffere mobilkonkurranse, men nå peker pilen mot 2008.

28. nov. 2005 - 12:09

Sjansene for at det svenske mobilselskapet 3 snart skal bygge ut et nytt, norsk 3G-mobilnett og gi Netcom og Telenor tøffere konkurranse synker. For i september la selskapet frem sine halvårstall og disse dukket opp i svenske presse i dag.

Tallene viser at 3 brenner penger i rakettfart. I første halvår tapte selskapet hele 1,2 milliarder svenske kroner. Det tilsvarer 7 millioner kroner om dagen. Årsaken er utbyggingen av det svenske og danske 3G-nettet til selskapet.

Tidligere lovet 3 at selskapet skulle begynne å bygge sitt norske nett i år. Men dette har ikke skjedd. Men når selskapet fremdeles bruker så mye betyr trolig at 3 ikke har råd til å starte utbyggingen i Norge. Man må bli ferdig med å dekke de to første landene før man begynner med Norge.

3 og de andre svenske mobilselskapene hadde håpet å få dekke distrikts-Sverige gjennom en avtale med Nordisk Mobiltelefoni, men det sa det svenske Post- og teletilsynet (PTS).

I mars eller april kommer den endelige beskjeden, forteller Erik Hörnfeldt, informasjonssjef i 3, til digi.no. Da skal det svenske teletilsynet forteller når de krever at 3G-aktørene skal være ferdig med sine utbygginger. 3 dekker i dag 94 prosent av den svenske befolkningen, men har lovet 98 prosent. Og prisen skyter i været mot slutten.

Hittil har 3 brukt 14 milliarder svenske kroner, men hvor mye 3 må bruke for å bli ferdig vil ikke Hörnfeldt kommentere.

- Det går rykter i markedet om at PTS vil si at utbyggingen vil måtte være ferdig høsten 2007, men TeliaSonera ber om et utsettelse til 2010, fortelle Hörnfeldt.

Han hinter dermed sterkt mot at 3 vil vente til man er ferdig med utbyggingen i Sverige og Danmark.

- Vi skal begynne å bygge i Norge når vi får frigjort ressurser i Sverige og Danmark.

Mye peker dermed mot 3 ikke vil begynne å bygge før i 2008. Dermed kan 3 først åpne sitt norske nett høsten 2008, om tre år.

Men når digi.no stiller et direkte spørsmål med "skal dere først bli ferdig i Sverige" vil ikke Hörnfeldt gi noen kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.