BEDRIFTSTEKNOLOGI

Langt frem til overskudd for mobiloperatørene

UMTS-operatørene har tatt seg vann over hodet når de nå investerer rundt 10 milliarder kroner hver, mener konsulentselskapet Arthur Andersen.

På Telecom Expo-messen i går la konsulentselskapet Arthur Andersen frem en rapport der selskapet har beregnet at de norske selskapene som får lisenser til å bygge ut neste generasjon mobiltelefonnett ikke vil tjene penger på mange år. Samferdelsdepartementet vil i løpet av november eller desember bestemme hvem av de syv selskapene og alliansene som går seirende ut av søkerunden om de fire norsk UMTS-lisensene.

Christian Mjaanes i Arthur Andersen mener at det vil ta 7-15 år før nye mobilutbyggerne vil ha hentet inn investeringene sine. Telenor og Netcom vil med sine eksisterende basisnett, systemer og selskapsstrukturer komme seg over i pluss langt raskere, mener Mjaanes.

En tidshorisont på 7-15 år betyr at konsulentselskapet stiller store spørsmålstegn ved om utfordrerne noen sinne kommer over i pluss. For inntektene vil ikke vokse så raskt, mener konsulentselskapet.

Systemer som gir høyere kapasitet i dagens GSM-nettverk - GPRS og EDGE - vil føre til lavere priser på taletjenester og et prispress på UMTS-tjenestene når disse åpnes.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.