Langt frem til Turbo-3G i Norge

Ice lover trådløs fart på 2 Mbit/s, og det blir de alene om en god stund, for Telenor og Netcom skal ikke skynde seg.

Langt frem til Turbo-3G i Norge

Ice lover trådløs fart på 2 Mbit/s, og det blir de alene om en god stund, for Telenor og Netcom skal ikke skynde seg.

Med sitt Ice-nett lover Nordisk Mobiltelefoni 2 Mbit/s og selv om flere tester viser at dette foreløpig ikke er en realitetet, er Ice-tilbudet spennende. For Ice og neste versjon av mobilnetteten lover hastigheter som tilsvarer vanlige ADSL-linjer.

I forrige uke fikk svenske kunder i flere store byer den første smaken på det som kalles HSDPA eller Turbo-3G. HSDPA er en oppgradering av dagens 3G-standard, som egentlig heter UMTS eller WCDMA. Dagens 3G gir en maksfart på 384 Kbit i sekundet, mens HSDPA gir 2-3 Mbit/s. Bildet viser HSDPA-modemet 3 selger i Sverige til PC-eiere.

Med HSDPA kan altså mobilselskapene konkurrere med ADSL, men norske kunder bør ikke holde pusten: Det er åpenbart langt frem til at Telenor og Netcom skal lansere et raskere tilbud.

- HSDPA er det neste logiske skritt og vi kjører nå tester som gir hastigheter på opp mot 2 Mbit, forteller informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor til digi.no. Men vi har ikke tatt noen beslutning når vi skal starte en utbygging, først skal vi bygge 3G-nettet ferdig.

Telenor lovet å være ferdig med et første-generasjons 3G-nett som dekket alle tettsteder i Norge med mer enn 200 innbyggere innen mars 2007.

Utbyggingskostander er åpenbart en tung faktor.

- Det må en del til, blant annet må vi oppgradere en del av linjene som forbinder våre basestasjoner med fastnettet hvis mange brukere skal kunne få 2-3 Mbit. I tillegg må basestasjonene oppgraderes. Dette kommer, men når er for tidlig å si, påpeker Johannessen.

Telia-eide Netcom, som nok har større interesse av å utfordre Telenor på ADSL, har heller ikke lagt noen tidsplan.

- Vi er ferdig med å tilfredstille konsesjonskravene og serverer i dag 3G til 77 prosent av befolkningen, forteller informasjonssjef Guri Wormdahl.

Heller ikke hun vil si noe om hva en oppgradering til HSDPA vil koste eller når eventuelt en beslutning skal tas.

Mye tyder derfor for at HSDPA ikke vil bli en tjeneste i Norge i 2007.

Til toppen