FORBRUKERTEKNOLOGI

Langt mer 3D i kommende Adobe Flash

Adobe har sluppet en betaversjon av Flash Player 10. Den inkluderer en rekke nyheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mai 2008 - 11:08

Med Microsofts Silverlight på banen har Adobes Flash fått mer konkurranse. Lite tyder på at Adobe har tenkt å hvile på sine laurbær.

    Les også:

I dag kunngjorde Adobe at selskapet har gjort en betaversjon av Flash Player 10 allment tilgjengelig. Tidligere har selskapet prioritert utgavene til Windows og Mac OS, mens Linux-versjonen har kommet en god stund senere. Denne gangen tyder alt på at de tre versjonene vil utgis samtidig. I alle fall er betaversjonen av Flash Player 10, også kalt Astro, tilgjengelig for alle de tre operativsystemene.

Den største nyheten i Astro er trolig at tredjepartsutviklere nå får mulighet til å lage egne filtre og effekter til Flash Player. Disse kan kombineres med de innebygde filtrene og effektene, og vil kunne lages ved hjelp av verktøypakken Adobe Pixel Bender, som er fritt tilgjengelig.

Pixel Bender er den samme teknologien som ligger bak mange av filtrene og spesialeffektene i Adobes After Effects CS3-programvare.

- En av de beste tingene med de kreative egenskapene som nå er tilgjengelig i Flash Player 10 beta er at de ikke vil redusere ytelsen, sier Grant Skinner, sjef for gskinner.com, i en pressemelding.

- Med betautgaven av Flash Player 10 kan utviklere gjøre det mulig å gjengi SWF-innhold gjennom minnebåndbredden og regnekraften i grafikkprosessoren i skjermkortet. Dermed frigjøres CPU-en til å gjøre mer, slik som å gjengi 3D-innhold og intrikate effekter, samt å prosessere kompleks forretningslogikk. Intet annet nettlesertillegg har disse mulighetene, hevder Skinner.

Flash Player 10 skal også ha en ny tekstmotor som skal gi utviklere og designere mer kontroll over font-attributter som anti-alias, rotering og stiler, i tillegg til støtte for ligaturer, altså sammenskriving av to eller flere tegn.

Det skal også tilbys flere layoutmuligheter for tekst, inkludert vertikal, toveis og tekst som leses fra høyre mot venstre. Dette skal kunne gi mer interaktive eBøker og nettpublikasjoner.

Adobe Flash 10 skal automatisk kunne variere båndbredden og kvaliteten ved streaming av video, etter variasjoner i den tilgjengelige båndbredden mellom klient og server. Støtte for dette vil komme i framtidige utgaver av Adobe Flash Media Server. Dette skal gi en langt mer kontinuerlig videoavspilling, uten behov for pauser for å mellomlagre data.

Den nye Flash Player-versjonen skal dessuten ha støtte for 3D-effekter som muliggjør enkel posisjonering, rotasjon og animering av 2D-objekter.

Nyhetene i Flash Player 10 vil også bygges inn i en framtidig utgave av Adobe AIR. I tillegg vil det bli gjort tilgjengelig for Open Screen Project, som har som mål å levere et ensartet kjøretidsmiljø på tvers av PC-er, mobile enheter og konsumentelektronikk.

Den nye betaversjonen er tilgjengelig for nedlasting på denne siden. Eksempler på en del av nyhetene kan observeres på denne siden.

Ifølge Adobe er Flash Player installert på 98 prosent av alle PC-er som er knyttet til Internett. Den siste oppdateringen til Flash Player 9 ble tatt i bruk av 62 av brukerne på under tre måneder. Noe av årsaken er trolig den utstrakte bruken av Flash-teknologi for streaming av video, samt populariteten til en del av disse tjenestene. Ifølge Adobe benyttes selskapets løsninger av mer enn 75 prosent av aktørene som tilbyr streamet video.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.