PERSONLIGTEKNOLOGI

Langt raskere nedlasting med amerikansk 3G

Neste versjon av 3G i USA vil snart knuse både dagens og neste versjon av europeisk 3G.

Mens vi her på berget må nøye oss med datatrafikk med de begrensede hastighetene UMTS eller ICE tilbyr, har man blant annet i Sverige begynt å tilby HSPA (High-Speed Packet Access), også kjent som Turbo-3G. I første omgang er det HSDPA som benyttes, en løsning som gir høyere nedlastingshastighet.

Svenske Tre (3) lover teknologien i teorien nedlastingshastigheter på inntil 3,6 Mbit/s, mens standarden på sikt støtter hastigheter på inntil 14,4 Mbit/s. I virkeligheten vil hastigheten være en del lavere, spesielt hvis mange brukere benyttes tjenesten samtidig. Selskapet har også lovet å innføre HSUPA, som gir langt høyere opplastingshastighet en dagens vanlige 3G-nett.

Men skal vi tro mobilselskapene, er dette bare begynnelsen. Allerede i 2007 kan man vente spesifikasjonen for en ny versjon av UTMS, som foreløpig kalles LTE (Long Term Evolution). I teorien støttes nedlastingshastigheter på 100 Mbit/s og opplastingshastigheter på 50 Mbit/s. Det er ventet at LTE kan bli kommersielt tilgjengelig i 2009.

I forrige uke ble det kjent at at CDMA Development Group (CDG) ikke nøyer seg med dette. Organisasjonen står bak CDMA2000-teknologien, som er utbredt i USA og i et 70-talls andre land.

CDG har nå annonsert en ny versjon av CDMA2000, nemlig 1xEV-DO Revision C. Denne har fått det mer brukervennlige navnet "Ultra Mobile Broadband" (UMB). Standarden skal etter planen publiseres i begynnelsen av andre kvartal 2007 og bli kommersielt tilgjengelig på global basis i begynnelsen av 2009.

UMB lover en teoretisk, maksimal nedlastingshastighet på 280 Mbit/s og en opplastingshastighet på inntil 68 Mbit/s. Samtidig skal forsinkelsen fra ende til ende over nettverket i snitt være 16,8 ms.

Teknologien kan rulles ut i eksisterende eller nye frekvensområder ved å benytte skalerbare båndbredder på opptil 20 MHz i blokker på 1,25 MHz. Teknologien tar i bruk antenneteknikkene MIMO (Multiple Input Multiple Output) og SDMA (Space Division Multiple Access) for å øke hastigheten, dekningsområdet og tjenestekvaliteten. Hvis enheten kommer ut av et UMB-dekningsområdet, skal den sømløst kunne føres over til CDMA2000 1X- eller 1xEV-DO-tjenester.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.