BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserer «datasenterets nye hjerte»

Intel har enorme ambisjoner med den nye serverprosessoren Xeon E5-2600.

Prosessorene i E5-2600-serien og brikkesettet C604 skal utgjøre datakraften i moderne datasentra, mener Intel.
Prosessorene i E5-2600-serien og brikkesettet C604 skal utgjøre datakraften i moderne datasentra, mener Intel.
7. mars 2012 - 07:38

I går kveld norsk tid lanserte Intel en ny serverprosessor, Xeon E5-2600, som de ser for seg som «hjertet i et fleksibelt og effektivt datasenter». Den erstatter X5600-serien: Den er beregnet på toveis servere og skal tilby både bedre ytelse og bedre ytelse per watt, gjennom flere teknologiske forbedringer som bredere I/O, raskere minne og flere kjerner.

E5-2600 ligger til grunn for fornyelsen av serverassortimentet hos både Dell, HP og Fujitsu. Prosessoren følges av et nytt brikkesett, C604, og bygger på den nye mikroarkitekturen «Sandy Bridge».

E5 er Intels nye betegnelse på nisjen tidligere kjent som EP for «efficient performance», det vil si prosessorer for toveis servere. Gamle EN («entry level») for enveis servere er tidligere omdøpt til E3, mens EX («expansion»), det vil si for servere med flere enn to prosessorer, heter E7.

– Toveis servere utgjør 70 prosent av volumet, forklarer Intels nordensjef Jan Östling på en orientering for norske IT-journalister.

Intel ser en klar tendens der stadig flere volumservere inngår i datasentre, etter hvert som virtualisering og nettskyen gjør sentralisering databehandling mer kostnadseffektiv.

Östling viser denne oppsummering av ytelsen til den kraftigste av de nye E5-2600-prosessorene, sammenliknet med den kraftigste av forgjengerne beregnet på samme nisje:

Ytelsesskår for E5-2690 mot forgjengeren X5690 i ulike bedrifts- og tekniske applikasjoner. E5-2690 har åtte kjerner og kjører i 2,9 GHz, mens X590 har 6 kjerner og kjører i 3,46 GHz. Begge bruker 130 watt.
Ytelsesskår for E5-2690 mot forgjengeren X5690 i ulike bedrifts- og tekniske applikasjoner. E5-2690 har åtte kjerner og kjører i 2,9 GHz, mens X590 har 6 kjerner og kjører i 3,46 GHz. Begge bruker 130 watt.

Den økte ytelsen kommer uten økning i klokkefrekvens. Östling forklarer den med flere kjerner – forgjengeren hadde opptil 6 kjerner, E5-2600 har opptil 8 – og mulighet for mer minne, samt tettere integrasjon og større båndbredde. Tettere integrasjon innebærer at I/O er lagt inn i prosessoren i stedet for i et eksternt brikkesett. Det er lagt inn to baner mellom prosessorene («QuickPath Interconnect», forkortet QPI), klokkefrekvensen til DDR3-minnet er økt til 1,6 GHz, og det er 40 PCIe baner rett inn til prosessoren.

Forbedringer i «advanced vector extensions» får opp farten på visse applikasjoner. Det innebærer at tallet på flytetallsoperasjoner per klokkeslag kan opptil dobles. En annen kjent egenskap, kjent som «Turbo Boost» er tillempet med tanke på ytterligere å hjelpe éntrådete applikasjoner til bedre ytelse. «Data Direct I/O» gjør at data kan sendes direkte til cache, uten å gå omveien om minne.

– Alt dette er viktig for å få maksimal ytelse per watt, sier Östling. – Sammenliknet med Xeon 5000 er det en dramatisk mulighet til å øke klokkefrekvensen når ikke alle ressurser utnyttes fullt ut. Det innebærer at dersom noen kjerner ikke utnyttes, kan man øke frekvensen på de andre. Operativsystemet kan styre tråder for å unngå å vekke en ny kjerne unødvendig. Mye av dette regulerer seg selv, avhengig av temperaturen.

Driftsprogramvare fra Intel, henholdsvis Node Manager og Data Center Manager, er tilpasset de nye egenskapene til E5-2600.

Det innebærer at IT-drift kan løpende overvåke strømforbruket til en fysisk server, og styre det maksimale strømforbruket i hver node slik at man holder seg innenfor grensen som kreves for at hele racket skal fungere etter hensikten. Verktøyene skal gjøre det mulig å plassere arbeidsoppgaver slik at de fysiske ressursene utnyttes mest mulig effektivt.

Intel har regnet på hva de tekniske forbedringene som er innført innen Xeon-familien siden 2007 betyr for de løpende driftsutgiftene for en typisk toveis server. Konklusjonen er en reduksjon på rundt 66 prosent. Den største enkeltreduksjonen er innen lisenser til programvare: Siden hver prosessor – og hver kjerne – yter så mye mer, reduseres de faktiske lisensutgiftene til en brøkdel.

De tallinteresserte kan merke seg at E5-2600 har en aktiv overflate på 416 kvadratmillimeter, og teller i overkant av 2,26 milliarder transistorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.