Lanserer delvis kopisperre

Plateselskapet Sony BMG tester ut en ny kopisperre for CD-er som tillater en viss kopiering til andre formater.

Plateselskapet Sony BMG tester ut en ny kopisperre for CD-er som tillater en viss kopiering til andre formater.

Platebransjen har ennå ikke gitt opp å utstyre CD-er med kopisperre, til tross for at flertallet av de man har sett har vært mer til plage for vanlige forbrukerne enn til hindring for de som virkelig vil piratkopiere.

Denne våren har Sony BMG Music Entertainment gjort et nytt forsøk, foreløpig bare i USA og bare med drøyt ti kommersielle titler til nå. Disse platene, som ifølge Reuters er blitt solgt i mer enn én million eksemplarer, er utstyrt med en kopisperre fra britiske First4Internet. Teknikken lar kundene ta slags begrensede kopier av platene, men skal hindre at det tas kopier av kopiene. Konseptet kalles for "steril brenning".

- Den tilfeldige, skolegårdbaserte piratkopieringen er et stort problem for oss, sier Thomas Hesse, president for Sony BMGs globale, digitale forretningsområde, til Reuters.

- To tredjedeler av all piratkopiering skjer gjennom ripping og brenning av CD-er, noe som er årsaken til at det er særdeles viktig å gjøre CD til et sikkert format, mener Hesse.

Løsningen til First4Internet, som kalles XCP (extended copy protection), gjør det mulig å rippe musikken fra CD-en og brenne den som kopisperrede musikkfiler på en CD. Løsningen lar plateselskapet velge mellom flere formater og DRM-teknologier filene skal ha, samt hvor mange kopier som skal kunne lages. Sony og BMG har valgt Microsofts Windows Media Audio-filer, men har ikke endelig avgjort hvor mange kopier som skal kunne lages. Platene som nå er blitt utstyrt med XCP, tillater brukeren å lage tre kopier.

Teknologien skal også åpne for at en bruker sender en venn en musikkfil sammen med et sertifikat som åpner for avspilling. Men inntil vennen returnerer sertifikatet, kan ikke brukeren selv spille av musikkfilen.

CD-er med XCP som er formatert slik at de gjenkjennes som CDDA-plater av vanlige CD-spillere og bilstereoer, og som CD-ROM av blant annet PC-er. Det loves full kompatibilitet med CD-spillerne, samtidig som at kopisperren er tilstrekkelig vanskelig å omgå for folk flest.

Sony BMG vil utgi en rekke album i USA med XCP og lignende kopisperrer. Platene vil i tillegg til musikk, også inkludere ekstramateriale som for eksempel bildegallerier.

Til toppen