BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserer fargerikt ungdomsalternativ til WAP

Logica mener norske operatører bør satse på cHTML i stedet for WAP. - cHTML er fargerikt, brukervennlig og appellerer til ungdom og kvinner, sier Benjamin Sommer.

1. feb. 2001 - 12:17
Mobiltelefoner av typen DoCoMo F503i med fargeskjerm og leser for Compact HTML. <i>Foto:  NTT DoCoMo</i>
Mobiltelefoner av typen DoCoMo F503i med fargeskjerm og leser for Compact HTML. Foto:  NTT DoCoMo

Telefoner som disse er svært populære i Japan. Den relative skjermstørrelsen bedrar: De er mindre og lettere (100 gram) enn den vanlige norske mobiltelefonen. Skjermen er fargerik og kan vise bilder i animert gif-format. Ringelydene går det du erfarer på dagens Nokia en høy gang. De kan leveres i flerstemmig MIDI-format, og nedlasting går som en lek.

- Hemmeligheten er den innebygde leseren for Compact HTML eller cHTML, forklarer daglig leder Benjamin Sommer i Logica AS, den norske avdelingen av Logica plc, en britisk basert internasjonal konsulent- og programvarebedrift. - Det tillater innholdstjenester som er både langt rikere og langt mer brukervennlige enn det du kan formidle gjennom WAP.

cHTML er en del mengde av HTML, og skal være langt enklere for utviklere å forholde seg til enn WAP-språket WML. Bakgrunnsinformasjon kan hentes på World Wide Web Consortium.

- Innhold i cHTML kan formidles over GSM og GPRS like enkelt som over CDMA eller iMode. Det krever mobiltelefoner som kombinerer GSM eller GPRS med en cHTML-leser. Hos teleoperatøren kreves en server som sikrer at innholdet leveres i den formfaktoren som passer til den enkelte klienten, og som dessuten håndterer sikkerheten på en måte som gjør at brukerne føler seg trygg på betalingstransaksjoner.

I dag finnes ikke GSM- eller GPRS-telefoner med cHTML-leser på markedet. Ericsson har en prototyp. De japanske telefonene er foreløpig bare for iMode.

- Det er selvfølgelig en høna og egget problematikk, innrømmer Sommer. - Men mye av populariteten til den japanske iMode-tjenesten skyldes cHTML snarere enn selve teknologien som brukes i den trådløse overføringen. I motsetning til WAP appellerer cHTML til brukerne. Erfaringen er at brukergrupper som ungdom og kvinner lar seg fenge. Får man cHTML her i landet, vil trådløse innholdstjenester oppleve en ny vår. Det er i operatørenes interesse å legge grunnlaget for at slikt kan skje.

Det er for øvrig ingen enten-eller situasjon. En cHTML-leser tåler godt samværet med en WML-leser på samme mobiltelefon.

Sommer mener cHTML-tjenester vil komme til Europa forholdsvis snart.

- NTT DoCoMo har kjøpt seg opp i KPN i Nederland og i Telecom Italia. I den forbindelse har de sagt at de vil lansere cHTML-baserte tjenester i Europa, og at de vil henvende seg til terminalprodusentene for at de dekker behovet på brukersiden.

Blant betalingsløsningene Sommer har tro på, er det Visa-godkjente "virtuelle kortet".

- Det er noe vi kan tilby ikke bare til cHTML, men også til WAP og til vanlige PC-er. Det består av et ikon på skjermen, og som du aktiverer når du skal til å gjennomføre en betalingstransaksjon. Du aktiverer ikonet, taster inn en PIN-kode, og fører det over betalingsskjemaet. Da fylles skjemaet inn automatisk, og betalingen går over lufta med Visa-godkjent sikkerhet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.