TELEKOM

Lanserer gratis «bredbånd»

Ny aktør skal ta norske bredbåndskunder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2011 - 12:18

Svenske Bahnhof er ifølge selskapet selv Sveriges største leverandør av internettaksess via åpne bredbåndsnett, en løsning som er langt mer vanlig i nabolandet enn her i Norge. Selskapet leverer tjenester til omtrent 100 000 svenske husstander. Nå er selskapet også etablert i Norge og lanserer i dag de første tjenestene for privatmarkedet.

Bahnhof bygger ikke bredbåndsnett selv, men leverer tjenester over åpne fibernett som tilbys av andre leverandører. I Norge tilbys selskapets tjenester i første omgang over nettet til OpenNet. Boligeiere som er tilknyttet nettet til OpenNet, kan i utgangspunktet hvilken av flere leverandører av tjenester over nettet. Men det er først med Bahnhofs etablering at kundene har kunnet velge andre enn Comvie som leverandør. Comvie tilbyr også telefoni- og IPTV, som begge kan velge uansett om man har internettaksess fra selskapet eller ikke. Men OpenNet oppgir også Viasat og Ventelo som samarbeidspartnere.

Fra og ned gratis

Bahnhof tilbyr bredbåndsprodukter med flere ulike hastigheter, til og med 200 megabit per sekund i begge retninger. Grunntjenesten på 512 kilobit per sekund i hver retning, tilbys gratis, uten trafikkbegrensninger. Tilkoblingen til fibernettet til OpenNet er derimot ikke gratis for boligeieren eller boligsammenslutningen.

Foreløpig setter Bahnhof et tak på 2000 abonnenter, og kun i Oslo, hvor OpenNet har kommet lengst med utbyggingen. Men det vil åpner for flere abonnenter og områder etter hvert. OpenNet har også virksomhet i Akershus og Østfold. Selskapet inngikk nylig en samarbeidsavtale med Boligbyggelaget Romerike.

Integritet og anonymitet

Bahnhofs bredbåndstjenester er «integritetsmerket». Dette betyr at tjenestene bygger på en bransjeoverenskomst mellom en rekke svenske internettoperatører, hvor et hovedprisipp er at alle skal ha samme rett til integritet på nettet som ved andre former for kommunikasjon, inkludert brev og telefoni. Selskapet garanterer derfor at det i selskapets loggfiler ikke tas vare på annen informasjonen enn det som kreves av myndighetene. Selskapet opplyser at det opererer etter et prinsipp om at all informasjon skal være fri, noe som blant annet innebærer at ingen nettsteder blokkeres dersom de ikke strider mot norsk lov.

I tilknytning til dette tilbyr Bahnhof i samarbeid med Portlane også anonymiseringstjenesten «Anonine», som en tilleggstjeneste. Med denne sendes all trafikken til kunden gjennom en kryptert tunnel til Portlanes server. Utad vil kun servernes IP-adresse kunne registreres, og Bahnhof opplyser at samarbeidspartneren ikke tar vare på opplysninger som kan brukes til å spore eller identifisere brukeren.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.